Dodik: Više nego ikada nam je potreban razum da ne dođe do sukoba

Milorad Dodik
Izvor: Večernje novosti

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik poručio je da nam je razum potreban više nego ikada da nas današnje stanje ne odvede u sukobe koji ništa ne rešavaju, prenosi Tanjug.

U jednočasovnom obraćanju poslanicima Nardone skupštine Re publike Srpske koji odlučuju o nadležnostima koje su ranije prenete na Bosnu i Hercegovinu Dodik je rekao da je Srpska pokrenula pregled prenosa nadležnosti da bismo, kako je kazao, dobili analizu stavki u kojima BiH pomaže i odmaže.

Istakao je da su nosioci suvereniteta entiteti, a ne dejtonska Bosna i Hercegovina.

Podsetio je da prenos nadležnosti nastao sporazumom entiteta ne predstavlja amandmane na Ustav, što je, kako je istakao, ustvrdio i u Ustavni sud BiH kada je u svojim odlukama naglasio da nema nadležnost da utvrđuje da li je osporeni akt suprotan Ustavu.

Citirao je sarajevskog profesora Kasima Trnku koji je, kako je naglasio, zaključio da dejtonski Ustav predstavlja diskontinuitet u odnosu na prethodnu BiH jer procedura izmene ustava u Dejtonu nije urađena u skladu procedurama prethodnog ustava Republike BiH.

Dodik je rekao da je ključna odredba Ustava ona koja kaže da sve vladine funkcije i ovlašćenja koja nisu izričito definisana u Ustavu BiH pripadaju entitetima. Upravo je to osnova za inicijativu o vraćanju nadležnosti na nivo entiteta s BiH.

Rekao je da je prvi stub Ustava odredba da Srbi, Hrvati i Bošnjaci zajedno s ostalim i građanima čine BiH, a drugi stub je da BiH čine dva entiteta.

Citirao je američkog zvaničnika iz Klintonove administracije Sendija Bergera da Bošnjake treba nagovoriti da dozvole odvajanje Srpske ako ih ne mogu ubediti o potrebi ostanka u zajedničkoj državi. Naglasio je da su to zvanični dokumenti Stejt departmenta.

Dodik je naveo da odredba Ustava o nedozvoljavanju prelaska vojske sa jednog entiteta na teritoriju drugog jasno pokazuje da po Ustavu BiH postoji entitetska vojska, te je naglasio da ovo nije poštovano.

Dodik je istakao da je sledeći korak zaključak da nema konstitutivnih naroda i da bi na taj način lakše mogli BiH predati muslimanima.

Citirao je i Nikolasa Brnsa, visokog američkog zvaničnika, koji mu je, kako kaže, rekao da Srbi treba da budu nacionalna manjina u BiH, a da BiH pripada bošnjačkom narodu.

Dodik je rekao da formiranje Oružanih snaga BiH nije urađeno na ustavan način, te da su jedine ustavne vojne formacije entitetske vojske. On je istakao da se postavlja i pitanje smisla uspostavljanja Oružanih snaga BiH, ako se zna da bi se ona raspala istog trenutka kada bi došlo do rata s susedima, slično kao što se raspala Jugoslovenska narodna armija.

Naglasio je da ovakve Oružane snage samo trebaju NATO, te da se postavlja pitanje da li je njihova stvarna svrha za unutrašnju upotrebu, posebno ako Srbi i Hrvati i dalje ne budu mogli da popunjavaju kvote koje im pripadaju.

“Ako smo imali pravo da damo saglasnost, imamo pravo da ih povučemo. Moja je sugestija da se povučemo i da ostavimo rok od šest meseci da se pokuša postići neki dogovor”, rekao je on i dodao da mora postojati uverenje da oružane snage nikad neće postati "muslimanske oružane snage".

Precizirao je da danas treba povući saglasnost, ali da to ne znači da će odmah doći do njihovog ukidanja, i ostavio je mogućnost za razgovor o smanjenju broja pripadnika.

Ako ne dođe do dogovora, Dodik je rekao da treba onda ponovo razmotriti uvođenje Vojske RS, prenele su banjalučke Nezavisne novine.