Posebna sednica Skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti

Skupština Republike Srpske.jpg
Izvor: NSRS

U Banjaluci će danas biti održana posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti prenetih na nivo BiH, prenosi Tanjug.

Na posebnoj sednici trebalo bi da budu razmatrane Informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, Informacija o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, Informacija o pravosudnim institucijama BiH, Informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbednosti i Deklaracija o ustavnim principima, navodi RTRS.

O svim tačkama dnevnog reda predložena je objedinjena rasprava.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je juče da je posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti Srpske u rangu istorijske sednice i da predstavlja suštinske stvari za budućnost RS.

Uoči sednice, Parlament je saopštio da neće dozvoliti kancelariji Visokog predstavnika da prisustvuje zasedanju i dodao da je nedopustivo da OHR pošalje obaveštenje, a ne molbu o prisustvovanju sednici, prenosi RTS. Za razliku od OHR-a, na sednici će biti predstavnici delegacije Evropske unije.

Simboliku u Srpskoj za održavanje sednice vide i u tome što se održava na dan kada je na konferenciji u Bonu doneta odluka o korišćenju Bonskih ovlašćenja. Zahvaljujući njima visoki predstavnik do sada je nametnuo 260 odluka i preneo 140 nadležnosti.