Fon der Lajen pozvala Crnu Goru na politički dijalog i kompromis

Fon der Lajen - Đukanović
Izvor: RTCG

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je danas da je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen obavestio da nije zadovoljan ostvarenjima nove vlade tokom proteklih godinu dana, a ona je pozvala na politički dijalog, prevazilaženje podela i na kompromis, prenosi Tanjug.

"Crna Gora je napredovala najviše na putu članstva i moja poseta je da bih vas ohrabrila na dalje reforme", rekla je Fon der Lajen.

Od Crne Gore, kako je istakla, očekuju da predlaže konkretne i zrele projekte, u koje se ulaže.

Evropska komisija će, kazala je, podržati određene sekcije auto puta Bar-Podgorica-Beograd, koji je značajan za regionalno povezivanje i železničku prugu Podgorica - Tirana, kao i obilaznicu oko Podgorice.

"Pozivam svih šest partnera na Zapadnom Balkanu da ubrzaju aktivnosti na uspostavljanju zajedničkog trzišta", kazala je fon der Lajen.

Ona je pohvalila napredak Crne Gore u procesu pristupanja EU, a posebno legalizaciju istoplnih brakova.

Crna Gora je, kazala je, najviše napredovala u tom procesu pristupanja i "želimo da se to nastavi".

"Politički dijalog je potreban u Crnoj Gori da bi se napredovalo u vladavini prava...I morate biti pažljivi da nema nazadovanja u postignutom", rekla je Fon der Lajen.

Poručila je da treba da se prevaziđu podele i da se Crna Gora očuva kao multietnička i multiverska zemlja.

"Veliki broj građana očekuje napredak i zato moramo da vidimo rezultate i kompromis", navela je fon der Lajen.

Ðukanović je novinarima saopštio da je predsednici Evropske komisije rekao da nije zadovoljan efektima nove vlasti, posebno na ekonomskom planu, ali je dodao da je to pitanje unutrašnjeg procesa sa kojim će se, kako je naveo, "baviti na odgovoran način".

Istakao je da će Crna Gora ostati na evropskom putu i da će biti "snažan promoter evropskih vrednosti", kao i da će sačuvati do sada postignute prednosti.

"Ujedinjena Evropa nam je svima potreba da bi u novom geopolitičkom razdoblju zauzela svoje mesto i bila važan predvodnik napretka čitavog čovečanstva", rekao je, između ostalog, Ðukanović.

Ja
29. Septembar 2021.
To je dobro da zelite u eu!!!