Kurti zvanično i lično uključen u izbore u Severnoj Makedoniji, učestuje na mitinzima

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti sada je i zvanično uključen u predsedničke izbore u Severnoj Makedoniji, učestvujući na skupovima koje organizuje koalicija albanskih opozicionih partija "VLEN“, koju podržava i na čije liste je uvrstio kandidate za poslanike iz redova svog pokreta Samoopredeljenje, piše Albanijan post.

Kurti će učestvovati na mitingu koji organizuje "VLEN" u Berlinu, u Nemačkoj, koji će biti održan 20. aprila, četiri dana pre prvog kruga predsedničkih izbora.

Tu će, uz Kurtija, biti i ostali lideri koalicije "VLEN" - lider Pokreta Besa Biljalj Kasami, njihov kandidat za predsednika Severne Makedonije Arben Taravari, lider Alternative Afrim Gaši, šef Demokratskog pokreta Izet Mejhiti, kao i predstavnik Samoopredeljenja Severna Makedonija, ujedno i Kurtijev savetnik, Bekim Koku.

U albanskom taboru na predsedničkim izborima biće dva albanska kandidata od ukupno sedam koliko se kandidovalo. Bujar Osmani iz koalicije "Evropski front”, koju čini nekoliko albanskih i manjinskih partija, a samu koaliciju oformio je predsednik Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti.

S druge strane, upravo Taravari ima podršku "VLEN-a” i kosovskog premijera Kurtija. Čak je i kandidatura gradonačelnika Gostivara za predsednika doneta posle sastanka koji je on sa Kurtijem imao u Prištini, zajedno sa svojim koalicionim partnerima.

Što se tiče parlamentarnih izbora, Kurti će pored podrške imati i tri poslanička kandidata na listama "VLEN“-a, koje će predvoditi njegov savetnik Bekim Ćoku.

Podržavajući albansku opoziciju, Kurti se svrstao protiv najveće albanske stranke u Severnoj Makedoniji, Demokratske unije za integraciju, a samim tim i njenog lidera Aljia Ahmetija, podseća Albanijan post.

Inače, ovo nije prvi put da Kurti učestvuje na predsedničkim i parlamentarnim izborima neke susedne zemlje. Još ranije je podržao nezavisnog albanskog kandidata, kojeg je podržavala albanska opozicija za predsednika Blerima Reku, ponašajući se drugačije od najveće albanske stranke u Severnoj Makedoniji, DUI.

Takođe, na parlamentarnim izborima 2021. Kurti je podržao albansku opoziciju, odnosno koaliciju između Alijanse za Albance Ziadina Šelje i Alternative Afrima Gašija.