Severna Makedonija: Predsednički kandidati potpisali kodeks o fer izborima, izostao samo potpis Jakimovskog

Severna Makedonija izbori
Izvor: Drzavna izborna Komisija Severne Makedonije

Kandidati za predsednika Severne Makedonije na predstojećim izborima potpisali su danas u Državnoj izbornoj komisiji Kodeks za fer i demokratske izbore. Potpis na Kodeks stavili su svi kandidati, osim gradonačelnika skopske opštine Karpoš i lidera partije "Grom" Stevča Jakimovskog, prenosi makedonska TV Kljan.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je u trci za još jedan mandat, istakao je da zemlja ima institucionalne kapacitete da ceo izborni proces bude korektan i demokratski.

"Dokazaćemo kao država da smo spremni da održimo slobodne i demokratske izbore i to na najvišem nivou po međunarodnim standardima. Proces će biti demokratski", rekao je Pendarovski.

Kandidat najveće opozicione partije VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova rekla je da će tokom kampanje govoriti argumentovano i programski, dodajući da će poštovati sve protivničke kandidate.

"Poštujem sve kandidate. Drago mi je da smo dve žene među kandidatima, što dokazuje da i žene mogu da konkurišu za visoke pozicije u državi", rekla je Siljanovska.

Kandidat albanske partije Demokratske unije za integraciju (DUI) i ministar spoljnih poslova Bujar Osmani je rekao da će se posvetiti pozitivnoj kampanji. Prema njegovim rečima, današnji čin predstavlja obavezu prema građanima.

"Ovo je pre svega pitanje političkog morala da li ćemo korektno pristupiti ovim izborima. Na kraju, ovo će odražavati naš politički moral i karakter”, rekao je Osmani.

Gradonačelnik Gostivara Arben Taravari, kandidat koalicije albanske opozicije VLEN, smatra da će ovi izbori biti demokratskiji i korektniji.

"Voleo bih da imamo debate, bez obzira ko ih organizuje, debate su neizbežne, moramo se suočiti. Želim da ovi izbori budu slobodni i demokratski, iako to ne zavisi od nas kandidata, već više od političkih partija”, rekao je aravari.

Kandidatkinja Levice Biljana Vankovska, iako, kako je rekla "ne veruje u taj komad papira", potpisala je dokument, pozivajući televizije da organizuju debate sa svim kandidatima.

"Ne verujem u ovaj komad papira. U zemlji u kojoj se ne poštuju Ustav i zakon, mi ovde govorimo lepe reči i da će kampanja biti na visokom moralnom i političkom nivou”, rekla je Vankovska.

Gradonačelnik Kumanova i kandidat "Pokreta za našu Makedoniju–ZNAM" Maksim Dimitreivski kaže da je spreman da prihvati izazov javnih debata.

"Prihvatiću javne nastupe gde budem pozvan. Trenutno su favorizovanija dva suprotstavljena kandidata. Činjenica je da nemamo jednaka prava i mogućnosti iako nam je to zagarantovano Ustavom“, rekao je Dimitrievski.

Gradonačelnik skopske opštine Karpoš i lider i kandidat partije "Grom" Stevčo Jakimovski jedini nije stavio svoj potpis na Kodeks. Kako je rekao, poštovaće, ali neće potpisati Kodeks.

Ocenio je i da su neki kandidati favorizovani.

"Ako nema debata, ja ne potpisujem Kodeks. Državna izborna komiisija je u obavezi da stvori sve uslove za realizaciju izbora”, rekao je Jakimovski.

Predsednički kandidati obećali su da će se obavezati na poštovanje zakona, na slobodne i demokratske izbore i da u predizbornoj kampanji neće koristiti govor mržnje.