Pekevski: Taravari imao dobru kampanju, ali se fokusirao samo na građane albanske nacionalnosti

Siniša Pekevski
Izvor: Kosovo online

Analitičar iz Skoplja Siniša Pekevski ocenio je da su rezultati prvog kruga predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji očekivani ističući da je kandidat za predsednika Severne Makedonije iz koalicije VREDI Arben Taravari, koga je podržao kosovski premijer Aljbin Kurti, imao dobru kampanju, ali da je njegova najveća greška to što se fokusirao samo na građane albanske nacionalnosti.

Pekevski je naglasio da su ga iznenadili glasovi koje je osvojio DUI, koji je glavni oponent VREDI.

"Prošlo je kako sam i očekivao, u demokratskoj atmosferi. Rezultati me nisu nimalo iznenadili i ubedljivo vođstvo opozicionog kandidata. Da je pozicioni SDSM poslušao narod, napravio bi potpuno novu i drugačiju strategiju u pristupu građanima i ne bi dozvolio da poraz bude toliki. Iznenađen sam lošim rezultatom partije Levice, očekivao sam nešto veće brojke. I mene su iznenadile visoke brojke glasova DUI-a, ali s obzirom na to da imaju u koaliciju partija romske, turske i vlaške nacionalnosti, generalno su na istom nivou kao i koalicija Arbena Taravarija i Izeta Majitija", rekao je Pekevski.

On ocenjuje da je su Taravari i njegova koalicija dali sve od sebe da se predstave u što boljem svetlu, ali da su naspram sebe imali jakog protivnika koaliciju DUI, koja je već 20 godina na poziciji i kontroliše veliki deo medija i institucija.

"Mislim da su Arben Taravari i njegova koalicija iza njega imali dobru kampanju. Fokusirali su se na građane albanske nacionalnosti u Makedoniji i to je po mom mišljenju loše, jer je fokus bio samo na tim građanima, a ne na ostalim građanima. Za početak, sa resursima koji su im na raspolaganju, ali i negativnom atmosferom, jer znamo da su članovi DUI već 20 godina na poziciji i kontrolišu veliki deo medija i institucija, rezultat koji su postigli je odličan za njih", naveo je Pekevski.