Severna Makedonija: Zbog nedostatka lekara zatvaraju se bolnička odeljenja

Lekari
Izvor: Reporteri

Severna Makedonija se zbog odlaska lekara na rad u inostranstvo suočava sa nedostatkom medicinskog osoblja, pa samim tim i sa zatvaranjem bolničkih odeljenja, piše Gazeta blic.

Dečije odeljenje u Ohridu funkcioniše samo kao redovna ambulanta jer pedijatara nema.

“Postoje bolnice u kojima se, nažalost, zatvaraju odeljenja. Na primer, u kliničkoj bolnici u Ohridu je takav slučaj. To je velika bolnica, ali nema dovoljno osoblja. To nije bio slučaj pre sedam godina. Da bi specijalista bio spreman da vodi odeljenje potrebno mu je šest godina da se obrazuje. Ne možete postati specijalista od danas do sutra”, rekla je predsednica makedonske lekarske komore Kalina Grivčeva Stardelova.

Nedostatak lekara je i u bolnici u Strugi gde nema dermatologa, nema radiologa, a ostala su samo dva mikrobiologa. Postoje tri interniste. Nema epidemiologa, a ni doktora medicine rada i socijalne medicine.

„Nemamo reumatologa. Postoje dva doktora oftalmologije. Koleginica je na porodiljskom odsustvu. Njih je dvoje, od kojih će jedan otići u penziju. Postoji deficit u anesteziologiji. Ostala su samo dva. U radiologiji bi trebalo biti više jer se koriste i kompjuteri, ima i smenskog rada. Na fizikalnoj terapiji su samo dvojica kolega, a jedan od njih je pred penzijom. Gde god da se okrenemo, imamo manjak kadrova”, rekla je Violeta Mickoska, doktorka iz Ohrida.

U Lekarskoj komori nemaju tačan broj, ali ističu da su 232 lekarke starije od 60 godina, pa bi Makedonija mogla da se suoči sa nedostatak takvog osoblja.