Hag: Srbin opisao kako je, nakon povlačenja srpskih snaga 1999, njega i brata OVK uhapsila i zlostavljala

Suđenje u Hagu
Izvor: Kosovo Online

Izvođenje dokaza o zločinima OVK u leto 1999, tužioci na suđenju četvorici bivših lidera te albanske paravojske nastavili su danas iskazom Srbina koga je OVK uhapsila i zlostavljala u pritvoru u okolini Prištine.

Pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, optuženi su tadašnji vodeći članovi Glavnog štaba OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Pošto je, na srpskom jeziku, položio zakletvu da će govoriti istinu i potvrdio tačnost ranijih izjava, današnji svedok iskaz daje pod pseudonimom W01336 na zasedanju nedostupnom javnosti.

U ranijim izjavama, čiji je sažetak u sudnici pročitao tužilac Cezare Mihalčuk, svedok je opisao kako su naoružani muškarci sa oznakama OVK uhapsili njega i njegovog brata, 14. juna 1999., u okolini Prištine.

Po Kumanovskom sporazumu, srpske snage su se u to vreme već bile povukle sa Kosova.

Vojnici OVK su svedoka i njegovog brata vezali, stavili im poveze preko očiju.

Potom su ih odveli u jednu ispražnjenu kuću u obližnjem selu, gde su ih podvrgli zlostavljanju.

Po rečima tužioca, pripadnici OVK su svedoka i njegovog brata zatim premestili u drugu kuću, gde je doveden još jedan pritvorenik.

Taj pritvorenik će, kako je najavio tužilac Mihalčuk, o tome svedočiti na suđenju pod šifrom W01338.

Svu trojicu pritvorenika, pripadnici OVK su na toj lokaciji "ispitivali i prebili".

"Posle višesatnog premlaćivanja, svedok WO1336 je uspeo da pobegne i zatraži pomoć od Kfora", preneo je u sudnici tužilac Mihalčuk.

U nastavku procesa, svedoka 1336 unakrsno iza zatvorenih vrata ispituju branioci optuženih.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U optužnici je identifikovano 75 žrtava - 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za  zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala "protivnicima".

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi izjavili su da nisu krivi. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja na Kosovu u novembru 2020.