Bedžeti: Proces liderima OVK neograničen, to uništava imidž Kosova

Nuri Bedžeti
Izvor: Lajmi

Ekspert za politička dešavanja Nuri Bedžeti rekao je da je sudski proces protiv lidera nekadašnje OVK u specijalizovanim većima u Hagu "dugotrajan i neograničen", dodajući da tako dugo držanje tog procesa otvorenim uništava imidž Kosova, prenosi RTK.

"Da bi ojačalo svoj suverenitet i ojačalo svoju međunarodnu poziciju, Kosovo je bilo prinuđeno da koristi instrument koji niko nije koristio. Skupština Kosova je većinom glasova usvojila taj instrument koji je bio neizbežan. Ovi ljudi kojima se sudi bili su na čelu institucija i napravili su instrument sa kojim se danas suočavaju", rekao je Bedžeti.

Prema njegovim rečima, osnovni problem tog procesa je nedostatak odgovornosti.

"Ovo je instrument koji nikome ne odgovara. Kosovo je delegiralo deo svog suvereniteta Hagu. Ovaj sud bi trebalo jasno da kaže kada će zaključiti ovaj proces. Lideri nekadašnje OVK privedeni su bez optužnice, odugovlačilo se, broj svedoka je veliki. Proces ne bi trebalo da bude neograničen", rekao je Bedžeti.

On je dodao da je Srbija deponovala stotine hiljada materijala i da po njemu nema nepristrasnosti u ovom procesu.

"Kosovo treba da podrži neograničenim sredstvima onoliko koliko je potrebno odbrani. Vlada Kosova treba da zatraži od partnera koji sponzorišu ovaj sud da odrede datum kada će ovaj proces biti zatvoren. To treba tražiti diplomatskim putem. Glavna briga je da bi ovaj proces mogao da traje dugo", rekao je Bedžeti.

Prema njegovim rečima, dugo držanje ovog procesa otvorenim uništava imidž Kosova.

"Stvara se percepcija da je zločine počinilo Kosovo, a ne Srbija", kazao je Bedžeti.