Čeku: U susret Mediteranskim igrama izgradnja i rekonstrukcija 27 satadiona

Hajrula Čeku
Izvor: Facebook/Hajrula Čeku

U narednih pet godina planirana je izgradnja i renoviranje 27 stadiona, uključujući i nacionalni stadion, kako bi Kosovo imalo spremnu sportsku infrastrukturu za Mediteranske igre 2030. godine, najavio je danas ministar za kulturu, omladinu i sport Hajrula Čeku, prenosi Teve 1.

On je rekao da je za realizaciju ovog projekta postignut dogovor sa Fudbalskim savezom Kosova (FSK), UEFA, FIFA i 16 opština.

"Pokrenuli smo pre nekoliko meseci u saradnji sa FS Kosova i sa nekoliko gradonačelnika, zajednički plan za konsolidaciju fudbalske infrastrukture u našoj zemlji. Ovo odgovara planu koji imamo za Mediteranske igre, ali to je proces koji je ranije počeo za koji smo imali posetu dve svetske kuće fudbala u UEFA i FIFA, sastali se sa odgovarajućim predsednicima i imamo njihove stručne podršku. Ciljaćemo i na finansijsku podršku koja će nam pomoći u ovom velikom državnom preduzeću. Već imamo zajednički memorandum sa 16 gradonačelnika opština i predsednikom FS, gde zajednički delimo poslove oko konsolidacije fudbalske infrastrukture. Dakle, govorimo o 27 projekata fudbalske infrastrukture", naveo je Čeku.

U ovaj projekat, ističe, uključene su mnoge opštine kao što su Priština, Prizren, Gnjilane, Peć, Đakovica i Uroševac.

"Kao obavezu u vezi sa Mediteranskim igrama, obavezali smo se na izgradnju nacionalnog stadiona Kosova i ovaj stadion je u fazi studije i master plana za sve utakmice za koje je određena lokacija i kapacitet. Pored toga, počeli smo sa procedurama za izgradnju novog stadiona u Bernici, u Prištini, to će biti pomoćni stadion za potrebe klubova glavnog grada Kosova. U Peći idemo sa potpunom renoviranjem gradskog stadiona 'Šani Hadžislami. U Uroševcu je stvar malo konkretnija, grad Uroševac nema pristojan stadion. I tu je ministarstvo angažovalo operatera koji radi studiju izvodljivosti, odnosno da kao prvi korak odredi lokaciju", rekao je Čeku.

Očekuje se da će manje opštine kao što su Štimje, Suva Reka, Orahovac i Mališevo, takođe, imati koristi od plana za pripreme za Mediteranske igre.

"U Štimlju je počela procedura za ugovaranje operatera koji će raditi renoviranje gradskog stadiona, dok će isto biti urađeno i sa novim stadionom u Orahovcu. U Glogovcu je u toku izgradnja stadiona Glogovac. I tu gledamo mogućnost finansijske podrške da opština što pre završi ovaj stadion. Da nastavimo sa drugim lokalnim stadionima, postoji stadion Požaran u Vitini, postoji gradski stadion u Mališevu koji sufinansiramo sa opštinom i to je projekat koji se realizuje i obećanje operatera je da će izgradnja biti završen do kraja godine", najvljuje on.

Što se tiče nacionalnog stadiona, ukazao je, njegova izgradnja je specifičan zahtev Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara.

"Da, to je njihov konkretan zahtev koji se posebno odnosi na dve glavne ceremonije, otvaranje i zatvaranje. Ovo je veoma važno. I fudbal i atletika su veoma važni sportovi u okviru Mediteranskih igara i moramo da obezbedimo da imamo adekvatna rešenja za njih", istakao je Čeku.

Prema njegovim rečima, cena izgradnje nacionalnog stadiona biće veoma visoka i za to se traži podrška i od drugih zemalja.