Savet za sport naložio da se srpski klubovi hitno uključe u kosovske sportske saveze

Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta
Izvor: RTK

Savet za prevenciju i sankcionisanje negativnih pojava u sportu raspravljao je na jučerašnjoj sednici o, kako se navodi, "sportskim takmičenjima koja Srbija nelegalno sprovodi na Kosovu", prenosi RTK.

Kako se navodi u saopštenju Saveta, čija sednica je održana na zahtev ministra kulture, omladine i sporta Hajrulaha Čekua, u zaključcima sa sednice je preporučeno da sve opštine uključe sportske klubove u kosovske sportske federacije i upozoreno na sankcije u slučaju nesprovođenja te odluke.

"Na dnevnom redu današnjeg sastanka prioritet je dat temi nelegalnih sportskih aktivnosti koje organizuju srpske paralelne strukture na Kosovu. Na osnovu Zakona o sprečavanju i sankcionisanju nasilja i negativnih pojava u sportu, zvanične sportske aktivnosti na teritoriji Kosova mogu organizovati sportski savezi, sportska udruženja i sportski klubovi formirani u skladu sa zakonodavstvom Kosova", kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, Zakon precizira da pravo organizovanja sportskih događaja imaju i druga fizička i pravna lica koja su prethodno sklopila ugovore sa savezima ili sportskim klubovima licenciranim na Kosovu.

"Tokom sastanka, predstavnici sportskih saveza su objasnili da su godinama pozivali sportske klubove koji razvijaju svoju delatnost u okviru sportskih saveza u Srbiji da se integrišu u naše organizacione strukture i postanu deo legitimne sportske delatnosti na Kosovu", ističe se u saopštenju.

Iz Saveta navode da uprkos tim inicijativama, još uvek nema klubova članova iz srpske zajednice u Kosovskim sportskim savezima.

Dodaju da je postignuta saglasnost da integracija sportskih klubova u Sportske saveze Kosova treba da bude tretirana sa visokim prioritetom na institucionalnom i sportskom nivou.

"Savet upozorava sve klubove koji nisu u sastavu Nacionalne federacije Kosova da će za organizovanje nelegalnih sportskih aktivnosti biti u obavezi da primenjuju zakone Kosova, koji predviđaju sankcije protiv lica ili subjekata koji ne primenjuju zakone Kosova", zaključije se u saopštenju sa sednice Saveta za prevenciju i sankcionisanje negativnih pojava u sportu.