Senat odbio zakon o pomoći Ukrajini i Izraelu, udarac za Zelenskog i Netanijahua

Američki Senat
Izvor: Facebook

Republikanci u američkom Senatu blokirali su pokušaj usvajanja zakona o pomoći Ukrajini, prenosi BBC.

Očekivano, glavni razlozi bila su neslaganja sa demokratama oko potrebe jačanja granice sa Meksikom i pooštravanja imigracione politike.

Paket od 110 milijardi dolara uključivao je 61 milijardu dolara za Ukrajinu, kao i sredstva za Izrael, pomoć Gazi i paket mera za bezbednost granica.

Republikanci insistiraju na tome da bilo kakva pomoć Ukrajini mora biti u kombinaciji sa sveobuhvatnim imigracionim reformama i revizijom američke politike azila.

Od početka rata u februaru 2022. godine, američki Kongres je odobrio više od 110 milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći Ukrajini.

Senatori su glasali sa 51 za i 49 protiv usvajanja zakona, a potrebno je 60 glasova da bi zakon bio usvojen.

Odluka dovodi u pitanje buduću pomoć Ukrajini, uz vrlo malo vremena za diskusiju jer je do početka zimske pauze u zasedanju Kongresa ostalo samo nekoliko dana.

Svi republikanski senatori glasali su protiv, zajedno sa nezavisnim senatorom Bernijem Sandersom, koji je ranije tokom dana izrazio rezervu zbog toga što zakon uključuje milijarde vojne pomoći za Izrael.

"Ne bi trebalo da dajemo više od 10 milijardi dolara desničarskoj ekstremističkoj vladu Benjamina Netanijahua kako bi nastavila sa sadašnjim vojnim pristupom", rekao je Sanders, misleći na tekuću ofanzivu izraelske vojske u Pojasu Gaze, u kojoj je do sada ubijeno više od 16.000 palestinskih civila. Ono što Netanijahuova vlada radi je nemoralno, to je kršenje međunarodnog prava i Amerika ne bi trebalo da bude saučesnik u tome", izjavio je Sanders, dugogodišnji kritičar Netanijahua.

Ranije u sredu, američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je "spreman da napravi značajne kompromise" u vezi sa imigracionom politikom i granicom ka Meksiku kako bi se usvojio zakon o pomoći.

"Republikanci u Kongresu voljni su da Putinu daju najveći poklon kojem može da se nada", dodao je Bajden.