U Severnoj Mitrovici održan protest zbog trovanja pasa

Šapa protest
Izvor: Kosovo Online

U Severnoj Mitrovici danas u podne održan je protest zbog trovanja napuštenih, ali i vlasničkih pasa u tom gradu, koji je organizovalo Udruženje za zaštitu životinja „Šapa“.

Kako je navedeno tokom protesta, u proteklih mesec dana u Severnoj Mitrovici otrovano je 38 pasa, od kojih je i nekoliko vlasničkih.

Aktivistkinja „Šape“, Jelena Ilić istakla je da je otrov poguban i po ostale životinje, mačke, ptice, ali posebno i pčele koje su aktivnije u ovom periodu godine što za posledicu ima ekološku katastrofu.

"Ovde se ne radi samo o trovanju pasa koje je krivično delo, radi se i o pravima ljudi na slobodno i bezbedno kretanje, na zaštitu dece, životne sredine, o poštovanju i vladavini zakona", navela je Ilić.

Tom prilikom, članovi udruženja „Šapa“ upozorili su da je otrov opasan, ne samo za životinje, već i decu ili ljude koji mogu doći u kontakt sa njim.

Zatražili su od lokalne samouprave i Zavoda za javno zdravlje da ispitaju o kakvom je otrovu reč, a od komunalne službe da uklanja otrovane životinje.

„Apelujem na sve navedene institucije, da počnu da rešavaju situaciju koja je više nego alarmantna. Ako ne budu reagovale, obratićemo se višim instancama“, rekla je Ilić.

Događaj se završio protestnom šetnjom do spomenika Knezu Lazaru u centru grada.