Bećaj: Do jeseni neće biti pomaka u dijalogu, Hag otvorio mogućnost političkih reformi na Kosovu

Beljulj Bećaj
Izvor: Tanjug

Politički analitičar Beljulj Bećaj ocenjuje za Kosovo Onlajn da je 2020. ‘godina koju su pojeli skakavci’, a obeležile su je, po njemu, ekonomska i politička kriza, kao i loše upravljanje pandemijom koronavirusa.

U intervjuu za Kosovo Onlajn Bećaj navodi da do jeseni 2021. neće biti pomaka u dijalogu Kosova i Srbije, jer "najpre treba da se uspostavi nova Vlada na Kosovu, nakon čega se može očekivati intenziviranje pregovora i približavanje stavova ka konačnom sporazumu".

Koji su Vaši glavni utisci iz 2020. godine na Kosovu, po čemu ćemo je pamtiti?

Ovo je promašena godina, ništa se pametno i dobro nije dogodilo. Ja mislim da je politika bila totalno srozana u ovoj godini, a posledice ekonomskog razvoja verovatno će se odraziti i sledeće godine, dok će zdravstvena politika morati da se preispita. Ukoliko želimo da prevaziđemo posledice novih talasa pandemije, politika i zdravstvo se ne smeju dovoditi u pitanje, pretpostavljam da će kurs nove vlade usredsrediti svoje potencijale u smislu pravih instrumenata kako izaći iz krize zdravstvenog sistema. Ukoliko želimo da imamo manje posledice u odnosu na ostale države, odnosno ukoliko želimo da budemo racionalniji u smislu javnih politika koje su u funkciji interesa gražana. Građani jednostavno nisu krivi zbog svega što se događa, ali su krivi zbog toga što su imali glasove za Vladu koja je bila uzročnik ovakvog stanja.

Kako se po vama kosovska vlast nosila sa pandemijom?

Mogli smo biti mnogo  organizovaniji i pametniji u upravljanju pandemijom, u smislu da se politika ne usredsredi na vlast, nego da se vlast usredsredi na nove okolnosti i bolju organizaciju u borbi protiv pandemije. Mogla je da se dogodi jedna drugačija situacija menadziranja zdravstvene politike koja je u prvoj fazi bila nesnalažljiva, dok je u zadnjoj fazi krahirala jer imamo nekoliko izgubljenih života zbog nedostatka kiseonika.

Proteklu godinu je obeležio i nastavak dijaloga Kosova i Srbije u Briselu, kao i potpisivanje Vašingtonskog sporazuma u Beloj kući. Vaša ocena dosadašnjeg dijaloga i koja su očekivaja za dalje?

Moja očekivanja od dijaloga su realna, ne možemo očekivati nešto sve dok se ne konsoliduje vlast i ja očekujem da se eventualno sledeće jesni ozbiljnije intenzivira proces dijaloga, do tada će verovatno biti kontakata i dobro je da se održe kontakti. Utoliko pre što imamo promene u međunarodnom kontekstu dok se ne ustoliči nova administracija Bajdena, na drugoj strani imamo Nemačku koja će biti osnovni generator za nastavak dijaloga. Bilo kako bilo do jeseni bi trebalo da se eventualno približe stavovi prema konačnom dogovoru odnosno međusobnom priznavanju.

Desile su se prve optužnice za ratne zločine pred Specijalnim sudom u Hagu, među kojima je i ona protiv Hašima Tačija, kako se po Vama to odražava na situaciju na Kosovu?

Proces Haškog tribunala otvorio je mogućnost reformi političkih stranaka na Kosovu i u tom okviru smatram da će doći do jednog povoljnijeg i racionalnijeg kursa u kontekstu novih procesa, jer su dosadašnji procesi bili na strani onih koji danas nisu na Kosovu i koji su u Hagu. Nisam iluzionista da ne mislim da oni neće preko svojih kanala pokušati da utiču na ovdašnje procese, ali istovremeno mislim da ovdašnji procesi neće biti pod uticajem određenih ličnosti koje su u Hagu. Pretpostavljam da će građani bez obzira na to kojoj stranci pripadaju videti interes Kosova i ukoliko žele da imaju perspektivu da će delovati u skladu sa prepoznatim interesima.

Ja
04. Januar 2021.
Zlocinci i ubice nema sta da traze u politici to nisu nista osim albanski teroristi i ubice sto su sa silom neivnim i neduznim ljudima duse oduzeli to namerno nije slucajno ubice pripadaju u pritvoru ne u politici to treba medjunarodna zajednica i svi oni za ljudska prava za pravdu treba skloniti sve kriminalne ubice lazi i nepravde teroriste sa politike sta rade ubice u politici njihove lazi i sile ?!!!!
Ja
04. Januar 2021.
Treba da se skloni svako zlo kriminala lazi i nepravde svaka ubica sa politike jer to su oni sto politiku i narod u zlo i zabludi vodi to su illegalna i kriminalna politika to je istina !!!!