Borelj: Zalažem se za rešenje o tablicama koje obe strane mogu da prihvate

Žozep Borelj
Izvor: Printscreen, RSE

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je optimista da će Kosovo i Srbija, posle dogovora o ličnim kartama, postići sporazum i o registarskim tablicama. Kako je rekao pitanje registarskih tablica teže je od pitanja ličnih karata. On je rekao da ne očekuje da će se to desiti odmah, ali da postoji period od dva meseca koji je Kurti prihvatio kako bi izbegao situaciju koja bi mogla da stvori veću opasnost. Kako je istakao on se zalaže za rešenje o tablicama koji obe strane mogu da prihvate, ukazujući da je u njegovoj ulozi mora da pokuša da razume poziciju i Srbije i Kosova.

RSE: Okrenimo se Srbiji i Kosovu. Tokom vikenda je postignut veoma važan dogovor, ali postoji još jedno pitanje koje treba da se reši – registarske tablice. Bilo je predloga za izradu statusno neutralnih registarskih tablica. Ali, kako ćete da ubedite (premijera Kosova Aljbina) Kurtija da to prihvati, s obzirom na to da je to pitanje koje Kosovo vidi kao podrivanje suvereniteta?

Znate, u mojoj ulozi, moram da pokušam da razumem obe pozicije. Pozicije Srba i Kosovara. Šta se nalazi iza pitanja identiteta, da ste država, da ste nacija, koju nije priznalo mnogo zemalja širom sveta, čak i unutar Evropske unije. Rešili smo problem ličnih karata i recimo pasoša, slobodnog kretanja ljudi. Tablice je teže rešiti, jer, tu nije reč samo o kretanju nekoga, to je imovina koja se može prodati i kupiti. Ali ja sam optimista. Mislim da će za nekoliko nedelja, a do tada ćemo imati dvomesečni period, to nije nešto što će se desiti sutra. A Kurti je prihvatio proces od oko dva meseca kako bi izbegao situaciju koja bi mogla da stvori veću opasnost.

RSE: Ali, za vas je glavni put i dalje statusno neutralna registarska tablica. To je i dalje ono za šta se zalažete?

Borelj: Zalažem se za nešto što bi obe strane mogle da prihvate.

RSE: Mislite li da oni to mogu da prihvate?

Borelj: Videćemo.

RSE: Na kraju, u vezi s Iranom, ide se ka nekoj vrsti dogovora. U hipotetičkom scenariju, kada dođe do dogovora, da li mislite da iranska energija može da dođe u EU već ove zime?

Borelj: To bilo veoma dobro za nas. Mislim da bi taj dogovor na tržište doneo milion barela dnevno, možda i više od toga. Iranci prodaju svoju naftu Kini i bili bi veoma srećni da izađu na međunarodna tržišta s povoljnijim cenama. Dakle, za nas u vreme kada želimo da se oslobodimo ruske nafte, dobro je da imamo druge izvore nafte koji bi mogli da izbalansiraju tržište.

RSE: A mislite da to može da se dogodi već ove zime?

Borelj: Nije to tako jednostavno. Ali prvo moram da napravim poslednje korake u vezi s dogovorom. Još nismo došli do toga.

RSE: Da li mislite da postoji šansa da u bliskoj budućnosti u EU dođe do sporazuma o suspendovanju izdavanja viza za Rusiju? Već ste imali delimičnu suspenziju. Može li biti pune?

Hajde da vidimo šta će ministri danas i sutra i prekosutra odlučivati na sastancima u Pragu. Već je bilo delimične suspenzije. I mislim da će se ići korak dalje. Ali ne mogu vam reći da će to biti potpuna (suspenzija).

RSE: Da li biste vi bili za potpunu suspenziju?

Ne bih bio za to da nijedan Rus nikada iz bilo kog razloga ne može da uđe u Evropu (Evropsku uniju). Ali, to je na ministrima da odluče.

RSE: Ali o izdavanja viza, pošto je to nešto drugo. Da li biste bili za suspendovanje izdavanja viza?

Zavisi. Zavisi kako na to gledate.