Milić: Kurti ljubomoran i sateran u ćošak, Nemci marginalizuju Tačija

milić
Izvor: Tanjug

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić u intervjuu za Kosovo Onlajn govorila je o značaju konferencije u Minhenu u pogledu daljeg dijaloga između Beograda i Prištine i iznela svoj utisak o prvom susretu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i novoizabranog kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Milić navodi da su konferenciji u Minhenu prethodili politički potresi, pre svega u Nemačkoj.

„Mislim da ovde nije dovoljno dobro propraćen politički zemljotres koji se dogodio u Nemačkoj kada je CDU podržao s AFD formiranje pokrajinske vlade Tiringije, što će uticati na odnose Berlina sa ostatkom sveta i oslabiti poziciju Angele Merkel. Druga okolnost jeste novi predlog Evropske komisije o proširenju za Zapadni Balkan kojim je učinjen veliki ustupak Francuskoj. Francuska je ta koja više „voli Tačija“, dok ga Nemci marginalizuju, a treba istaći i da se Grenel sastao sa Tačijem i da ga je silno nahvalio.

Kako se po vama Kurti predstavio u Mihenu?

Pre puta u Minhen, Kurti je odvalio glupost da „mali Šengen“ ne donosi ništa novo u odnosu na Berlinski proces i čini mi se da je novi kosovski premijer pre svega ljubomoran i sateran u ćošak. Kurti je već doživeo udarac time što je priznao da nije ni znao da je vlada dala ovlašćenje za potpisivanje važnih sporazuma u Minhenu, a drznuo se da kaže da je Vučić nervozan. Nije nervoza kada se konstatuju činjenice i mislim da smo u Minhenu videli pre svega Kurtijevu nervozu.

Da li uspeva Grenelov plan da se ekonomija stavi na prvo mesto?

Grenel je vrlo mudro naveo da Tramp ne nudi rešenje, već samo atmosferu i okvir za rešenje. „Mali Šengen“ nije bitan samo za Srbiju i Kosovo već i za druge zemlje regiona, a da je sreće i pameti, Crna Gora i BiH bi mogle da apsorbuju povećani nivo investicija u Srbiju zahvaljujući tom sporazumu. Zaev i Rama to razumeju, dok se Đukanović i Kurti inate.

Šta mislite o Makronovoj inicijativi da se održi samit u Parizu?

Amerikanci drže sve pod kontrolom, a sada se pojavila i ova Makronova incijativa u vezi sa samitom. Francuska je, čini mi se, u boljim odnosima sa SAD nego što je to slučaj sa odnosom Vašingtona i Berlina, tako da bi predsednik Francuske mogao da posreduje između SAD i EU po pitanju dijaloga između Beograda i Prištine. Beograd bi trebalo da se dogovori sa SAD i da pusti Amerikance da ubede Evropljane i čelnike Kosova da legnu na rudu.

Mnogi navode da su se SAD dodatno angažovale jer je Trampu potreban uspeh na spoljnopolitičkom planu, šta vi o tome mislite?

Smešno mi je kad neki navode da je Trampu potrebna pobeda na spoljnopolitičkom planu i da zato ima interes da se ubrza dijalog Beograda i Prištine. Tramp već ima dovoljno diplomatskih pobeda kada je reč o jugoistočnoj Evropi i Evropi uopšte. S druge strane, u Srbiji, koju god da reformu pokrene ova vlast, naiđe na zid ograničenja i onda shvatite da kada se i deset dobrih stvari dogodi u samo jednom danu, to sve proguta problem Kosova. Meni je vest dana bila da Srbija šalje pomoć Kini, ali ponovo su svi pričali o Kosovu. Srbija bi možda trebalo da stane sa pobedama, vrlo mudro je to radila, i sada više od polovina članica UN ne priznaje Kosovo, ali da li je u interesu Beograda da zbog Srba na Kosovu koči evropski put Kosova? Čini mi se da je to nefer prema Srbima na Kosovu. Ja bih gledala da napravim kompromis upravo zbog Srba na Kosovu.

Da li je Kurti zaista proevropski orijentisan?

Kurti je navodno posvećen evropskim integracijama Kosova, a kaže da mu sporazum sa Srbijom nije prioritet. Onda ili laže ili nije zaista posvećen evropskom putu.