Dodeljene nagrade “Vidovdanskog pesničkog bdenija” u Gračanici

Slobodan Zubanović
Izvor: Kosovo Online

U porti manastira Gračanice održano je "Vidovdansko pesničko bdenije", književno veče i dodela nagrada, a "Zlatni krst Kneza Lazara" ove godine pripao je pesniku Slobodanu Zubanoviću iz Beograda.

Manifestaciji je prisustvovao i patrijarh srpski Porfirije.

U žiriju „Vidovdanskog pesničkog bdenija” bili su Bojana Stojanović Pantović, Gojko Božović i Žarko Milenković. Njihovom odlukom nagradu „Zlatni krst kneza Lazara“ za zaokružen književni opus i životno delo poneo je pesnik i esejista Slobodan Zubanović iz Beograda za „obiman, artistički utemeljen i poetički dosledno izveden pesnički opus".

Zubanović se prisutnima obratio besedom i poezijom.

"Primam ovo visoko književno priznanje obeleženo nedostižnim danom našeg opšteg pamćenja, sa dubokom mišlju da su životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji. Kada se reč čovek sve čudnije izgovara i kada na kraju naše pisanje i pevanje sve više postaju jedina strana stvarnosti. Ogledalo dana, pred kojim stajemo svakog jutra. U nadi da će se svet vratiti sebi, a svi ljudi ispuniti razlog svog dolaska na svetlo, uz želju da na njemu zauvek opstanu svoj na svom zajedno zajedno sa svima", rekao je Zubanović.

Večeras je dodeljena i nagrada „Gračanička povelja“ koja je pripala pesniku Đorđu Nešiću iz Bijelog Brda kod Osijeka.

Danici Vukićević, pesnikinji iz Beograda, pripao je „Kondir Kosovke devojke“ koji joj je uručila izabranica za najlepšu Kosovu devojku Marijana Simić.

Nagrada „Pero despota Stefana Lazarevića“ pripala je pesniku Petru Matoviću iz Požege.

Osim meštana opštine Gračanica, ovom događaju su prisustvovali i politički predstavnici Srba.

Tradicionalno pesničko bdenije uveličao je Big Bend RTS-a koji je na početku izveo himnu Srbije. Događaj je obezbeđivala kosovska policija.