Baze: Kurti unazadio Kosovo za deset godina

Mero Baze
Izvor: GazzetaExpress

Jedini reciprocitet koji je vlada Albina Kurtija postigla u razgovorima sa Srbijom je izjednačavanje kosovske policije sa srpskim demonstrantima na barikadi.

Nakon što je "pokazao mišiće" Srbiji usred predizborne kampanje, kako bi izbegao stvarnu izbornu debatu na Kosovu, Aljbin Kurti ušao je u bitku za koju se nadao da će je završiti tek nakon izbora, ali je bio prisiljen završiti je u roku od tri dana.

Iako Kosovo ima puno pravo da zahteva od Srbije da poštuje dostojanstvo kosovske države u smislu slobodnog kretanja automobila na teritoriji Srbije, žurba da se ovaj državni cilj pretvori u izborni cilj donela je korak nazad za Kosovo i korake umanjenja državnog dostojanstva.

Briselski sporazum koji je izaslanik EU za Kosovo, Miroslav Lajčak, objavio javnosti, prisiljava strane da deblokiraju puteve do graničnog prelaza Jarinje, uklone kosovsku policiju i srpske barikade i postave Kfor na granici, što je čin koji Kosovo vraća u prošlost.

Jedini reciprocitet koji je Aljbin Kurti danas dobio je reciprocitet između kosovske policije i srpskih demonstranata u blizini graničnih prelaza koji su postavili barikade.

Reciprocitet nalepnica koje pokrivaju registarske tablice obaveza je tehničkog sporazuma o slobodi kretanja koji je Kosovo potpisalo 2011. godine i koji nije sproveden.

Kurti se takođe povukao iz nepriznavanja ilegalnih tablica na Kosovu koje pripadaju starom sistemu, izgubivši suverenitet usred Prištine, a ne na severu Kosova.

Da budem iskren, nije da je imao mnogo šanse da pobedi u ovoj bici koja je imala više izbornih ciljeva nego državnih. Zato je morao da bude razborit, kako zbog stranke i izbora ne bi naneo štetu državi. U stvari, on je to učinio na svoju ruku, nadajući se da će krizu držati nerešenom do dana izbora, a zatim se povući.

Kraj krize uklanjanjem državnih ovlašćenja Kosova u pogledu sigurnosti na granicama, gde je bio stacioniran Kfor, i dobijanjem 'prazne kašike' koju su nudili Kosovu još pre pet godina, direktne su posledice pokušaja političke upotrebe ove situacije, u funkciji dobijanja lokalnih izbora.

Sada Kosovo zaostaje deset godina, kada je Srbija rekla "ne kosovskoj policiji na severu", a država Kosovo je deset godina nezrelija. Kao onaj glavni.

Piše: Mero Baze, novinar iz Albanije