Advokat Haradinaja: Zahtevamo da OEBS nadgleda pravičnost procesa

Specijalni sud Hag - Gucati - Haradinaj
Izvor: Kosovo Online

U Specijalnom sudu u Hagu održana je nova statusna konferencija u slučaju protiv lidera Organizacije ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, čije je održavanje prvobitno bilo planirano za 25. jun.

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju otvorio je sednicu, kojoj su u ime Tužilaštva prisustvovali Aleks Vajting i Metju Holing, kao i Valerija Boliči i Džejms Pejs, a u ime odbrane zastupnik Gucatija Džonatan Ris sa pomoćnicima i zastupnik Haradinaja Tobi Kedman.

Kedmen je rekao da odbrani treba još vremena da se pripremi za suđenje i da nije namera da se odugovlači pretpretresni postupak.

"Trebaće nam malo više vremena za izlazak na sud. Ne težimo odlaganju procesa. Prošlo je 10 meseci od kada je gospodin Haradinaj pritvoren", rekao je Kedman.

On je dodao da se Nasim Haradinaj raduje početku suđenja.

"Raduje se što će stvari krenuti napred", rekao je Kedman.

Kako je preneo Klan Kosova, Kedman je rekao i da je zabrinut zbog čiinjenice da se slučaj vodi iza zatvorenih vrata.

"Zabrinuti smo za pravičnost procesa i zatražićemo od OEBS-a ili bilo koje druge organizacije, koja je u poziciji, da sprovede nezavisno praćenje postupka“, najavio je on.

Tužilac se usprotivio Haradinajevoj odbrani, rekavši da ne zna odakle to dolazi i da se svi postupci vode iza zatvorenih vrata, kao što će se mnogo stvari odvijati u javnosti.

Branilac Haradinaja, rekao je i da odbana treba da ispita još neke svedoke pred početak suđenja, da se neki od njih nalaze u Srbiji i da se plaši da će Srbija odbiti saradnju.

"Ako Srbija ne bude sarađivala, što očekujemo, jer su oni i dalje faktički u ratnom stanju, moraćemo da vam se obratimo i zatražimo pomoć", rekao je Kadman, obraćajući se sudiji za prethodni postupak.

O drugim detaljima, kako je naveo Haradinajev advokat, govoriće u delu konferencije koji će biti zatvoren za javnost, a tu će govoriti, kako je naveo i "o nečemu što se desilo prošle nedelje".

On je naveo i da osim 20 svedoka odbrane čiji su identiteti navedeni u spisku koji je sudu podnela odbrana, može biti još svedoka za koje će biti potrebne zaštitne mere.

"Ima dodatnih svedoka koji se još nisu složili da svedoče, jer su zabrinuti za posledice s obzirom na davanje iskaza. Reč je o jednom do tri svedoka", naveo je Kedmen.

Kada je reč o obelodanjivanju dokaza na koje je obavezna odbrana, branilac Hisnija Gucatija rekao je da je sprovedena "skupa istraga odbrane, te da je priložen spisak svedoka koje odbrana namerava da pozove".

"Tu je naveden njihov identitet, tema o kojoj će govoriti i njihova povezanost sa predmetom", rekao je Gucagijev advokat. On smatra da će biti spreman za početak suđenja posle 30. septembra.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova najavilo je da će tražiti mere zaštite za svedoke koji treba da svedoče na predstojećem suđenju u procesu koji se u Hagu vodi protiv predsednika i potpredsednika Udruženja ratnih veterana tzv. OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, optuženim za zastrašivanje svedoka.

Spisak svih svedoka i mera koje traži, tužilaštvo će uskoro dostaviti sudu, rekao je na današnjoj statusnoj konferenciji predstavnik tužilaštva. On je dodao i da je obelodanjen skoro sav dokazni materijal, kao i da očekuje da će sve biti završeno do kraja jula.

Odbana je ukazala da će njen rad biti otežan ukoliko Holandija, kako je najavljeno, vrati status narandžaste ili crvene situacije u vezi sa kovidom-19.

Tužilac je rekao da je nedavno predata ispravljena verzija optuznice u kojoj su obeležene izmene, što će olakšati njeno razmatranje odbrani.

Nakon razmatranja pomenutih pitanja, sednica je zatvorena za javnost.

Gucati i Nasim uhapšeni su 25. septembra 2020. godine u Prištini i prebačeni u pritvorsku jedinicu u Hagu. Optužnica protiv njih potvrđena je 11. decembra, a objavljena tri dana kasnije.

Prema optužnici, između 7. i 25. septembra 2020. godine, na tri konferencije za štampu i daljim širenjem koje je uključivalo izjave na društvenim mrežama, Gucati i Haradinaj neovlašćeno su otkrili informacije o potencijalnim svedocima, koje su zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima.