Aleks Vajting imenovan za glavnog tužioca Specijalnog suda

Aleks Vajting
Izvor: Reporteri

Aleks Vajting imenovan je za vršioca dužnosti specijalnog tužioca u Kancelariji specijalnog tužioca, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova.

U saopštenju za javnost najavljuje se da će Vajting obavljati funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca do imenovanja novog.

Vajting (58) je francusko-američki tužilac sa velikim iskustvom u domaćim i međunarodnim krivičnim postupcima. U ZPS-u radi od juna 2019. godine, najpre kao načelnik za istrage, a od avgusta 2020. godine kao zamenik specijalizovanog tužioca.

Vajting je u ZPS došao sa Pravnog fakulteta Harvard, gde je radio kao profesor pravne prakse od 2013. godine. Između 2010. i 2013. godine Vajting je bio deo Tužilaštva u Međunarodnom krivičnom sudu gde je prvo radio kao koordinator istraga, nadgledajući sve istrage, a potom i kao koordinator krivičnih postupaka, nadgledajući sva krivična gonjenja.

Pre toga Vajting je tri godine predavao kao pomoćni profesor pravne prakse na Pravnom fakultetu na  Harvardu. Između 2002. i 2007. g. Vajting je radio za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) gde je bio glavni tužilac u suđenjima Fatmiru Ljimaju, Isaku Musljiuu i Haradinu Bali, i glavni tužilac u suđenjima Milanu Martiću i Dragomiru Miloševiću.

Pre nego što se pridružio MKSJ-u, Vajting je bio američki savezni tužilac, prvo u Odeljenju za krivična dela Odeljenja za građanska prava u Vašingtonu, a zatim u kancelariji američkog tužioca u Bostonu, Masačusets, gde se fokusirao na slučajeve organizovanog kriminala i korupcije.

Vajting je diplomirao na Pravnom fakultetu Jejla.

Na novoj poziciji zamenio je dosadašnjeg specijalnog tužioca Džeka Smita koji napušta Specijalizovaana veća i preuzima mesto specijalnog savetnika u Sjedinjenim Američkim Državama da nadgleda dve tekuće krivične istrage.