Hag: Nastavak procesa protiv Saljiha Mustafe

Saljih Mustafa.jpg
Izvor: Koha ditore

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji", prenosi Reporteri.

Suđenje Mustafi nastaviće se od 09.30 sati i trajaće do 16 časova, a predviđeno je da se pojavi četvrti po redu svedok Specijalnog tužilaštva.

Prethodni svedok koji je završio je svoj iskaz 5. oktobra, rekao je da posledice onoga što je doživeo tokom rata i dalje traju.

Mustafa je uhapšen 24. septembra, 2019. godine. Optužnica protiv njega potvrđena je 12. juna 2020. godine.

Tereti se za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu, koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo, a u optužnici se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu, približno, od 19. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.

Tužilac Čezari Mihalčuk iz Kancelarije specijalnog tužioca izjavio je da su sve žrtve Saljiha Mustafe bili Albanci sa Kosova.