Hag: Sutra saslušanje četvrtog svedoka na suđenju Saljihu Mustafi

Saljih Mustafa
Izvor: Ekonomia Online

Saslušanje četvrtog svedoka na suđenju bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za ratni zločin, počinje sutra u Specijalnom sudu u Hagu, prenosi Reporteri.

U predmetu protiv Mustafe do sada su saslušana tri zaštićena svedoka, čiji su izgled i glas prikriveni.

Suđenje Saljihu Mustafi počelo je 15. septembra, 2021. godine. Mustafa se izjasnio da nije kriv po optužbama koje mu tužilaštvo stavlja na teret.

Mustafa je uhapšen 24. septembra, 2019. godine. Optužnica protiv njega potvrđena je 12. juna 2020. godine.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu, koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo, a u optužnici se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu, približno, od 19. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.

Tužilac Čezari Mihalčuk iz Kancelarije specijalnog tužioca izjavio je da su sve žrtve Saljiha Mustafe bili Albanci sa Kosova.