Nova statusna konferencija za Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija 24. marta

Džek Smit, Tači, Veselji i Krasnići.jpg
Izvor: GazzetaExpress

Četvrta statusna konferencija u procesu protiv Hašima Tačija i još trojice bivših političkih lidera OVK, optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu, zakazana je za 24. mart u Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

Konferencija, kojoj optuženi ne moraju da prisustvuju, biće održana pred sudijom za prethodni postupak, koji je pozvao odbranu i tužilaštvo da se, ako žele pisanim putem izjasne do 22. marta o toku obelodanjivanja dokaza, statusu istraga koje sprovode, i drugim pitanjima.

Na konferencijama su do sada mahom govorili samo advokati optuženih o procesnim pitanjima koja se tiču obelodanjivanja dokaza tužilaštva i teškoćama sa kojima se susreću u pripremi odbrane.

U ovom procesu optuženi su pored Tačija, i Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi i od novembra 2020. godine se nalaze u pritvoru u Hagu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine u 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili njima podređeni pripadnici OVK, po njihovim nalozima, i to protiv stotina civila, Srba, Albanaca, Roma, katolika... i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvrečena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.