Odbrana Saljiha Mustafe: Iskazi svedoka tužilaštva nemaju dokaznu vrednost

Saljih Mustafa.jpg
Izvor: Ekonomia Online

Tokom iznošenja završne reči odbrana Saljiha Mustafe istakla je da iskazi svedoka Kancelarije specijalizovanog tužioca u Hagu nemaju dokaznu vrednost, prenosi Koha.

Mustafina odbrana je kao primer uzela svedoka koji je tvrdio da su mu neki ljudi stavljali vreću na glavu nakon čega su ga tukli i maltretirali.

"Ovaj svedok nije izvršio pouzdanu identifikaciju zgrade u kojoj je držan. Svedok nije mogao da identifikuje spoljašnjost zgrade jer nije mogao da vidi gde je odveden i gde je pretučen. Skici i fotografiji koja mu je prikazana ne može se verovati i nema dokazne vrednosti ako mu se pokaže jedna fotografija, posebno kada to mesto nikada nije video spolja. Pokazivanje jedne fotografije svedoku, u ovim okolnostima je sugestivno i u ovom slučaju svedoku je trebalo pokazati mnogo fotografija sličnih zgrada od kojih bi mogao izabrati jednu. Shodno tome, njegovo svedočenje u vezi s tim i dokazi na koje se Tužilaštvo oslanjao nisu pouzdani”, rekao je branilac.

Odbrana Mustafe je dodala da svedok nikada nije pomenuo ime Saljiha Mustafe i da se ne može dokazati da je optuženi osoba koja ga je maltretirala.

"Svedok nikada nigde nije pomenuo ime optuženog, zaključak je da se na osnovu njegovog svedočenja ne može iz crvenog šešira dokazati da je optuženi osoba koja je maltretirala svedoka“, rekao je advokat Julijus fon Bone.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je da Saljih Mustafa bude osuđen na jedinstvenu kaznu od 35 godina zatvora.

Tužilaštvo u završnoj reči traži od suda da odluči da optuženi budu kažnjeni za proizvoljno pritvaranje, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo.