Šesta statusna konferencija u postupku protiv Tačija 21. jula

Specijalni sud za zločine OVK u Hagu
Izvor: lajmi.net

Šesta statusna konferencija u postupku protiv nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija i i još trojice šefova te organizacije, optuženih za ratne zločine na Kosovu zakazana je za sledeću sredu, 21. jula.

Sednica će biti održana pred sudijom za prethodni postupak, a njoj će prisustvovati predstavnici Tužilaštva, odbrane, kao i zastupnik žrtava, prenosi Tanjug.

U odluci sudije kojom se zakazuje ova sednica, navodi se da će se na njoj razmatrati napredak prethodnog postupka, u pogledu obelodanjivanja dokaza, istraga kako Tužilaštva, tako i odbrane, o prevodu dokumenata i eventualnim sporazumima ili alibiju.

Sudija je posebno pozvao Sekretarijat da se izjasni da li će i tokom jula moći da organizuje posete članova porodice optuženima u pritvoru.

Optuženi će najverovatnije kao i do sada konferenciju pratiti putem video linka iz pritvorske jedinice, a njihove stavove i interese zastupaće njihovi branioci.

Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru. 

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK optužena su za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.