Svedok u predmetu Gucati-Haradinaj: Pregledala sam značajan deo materijala koje je zaplenila ORV OVK

Specijalni sud.jpg
Izvor: GazzetaExpress

Saslušanje prvog svedoka, koordinatora istrage Specijalizovanog tužilaštva Zdenke Promper u procesu protiv bivših čelnika Organizacije ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, počelo je u Specijalizovanim većima u Hagu, preneo je Reporteri.

Promper je izjavila da je u Tužilaštvu od 2016. godine i da joj je posao da ispituje svedoke, analizira dokaze, piše izveštaje i priprema planove rada.

„Bila sam uključena u veliki deo posla po ovom pitanju. Koordinirala sam kontrolu istrage događaja u ORV OVK i obradila dobar deo dokaza i pregledala značajan deo materijala, posebno one koje je zaplenila ORV OVK, a koji se pominju u paketima 1,2 i 3, kao materijal koji je dostavljen medijima", rekla je Promper, odgovarajući na pitanja tužioca Valerije Bolići.

Prema njenim rečima, postoje tri paketa koje je zaplenila ORV OVK i ona se u izjavama pozivala na različite pakete informacija, od kojih je prvi zaplenjen 7. septembra. Tokom saslušanja, ona je rekla da je analizirala i gledala medijske članke u vezi sa slučajem ORV OVK i da je pripremila pisane izjave u vezi sa zadacima koje je obavljala u ovom predmetu.

Na početku ročišta, predsedavajući sudija Čarls Smit, tri puta je pitao Gucatija i Haradinaja da li žele da daju izjavu, ali to nisu učinili sve dok Gucati nije izjavio da će svedočiti na drugom ročištu.

Bivši čelnici ORV OVK optuženi su za krivična dela protiv sprovođenja pravde, ometanje lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanje svedoka, osvetu i kršenje tajnosti postupka. Uhapšeni su 25. septembra 2020. godine u Prištini otkad se nalaze u pritvorskoj jedinici u Hagu.