Mbrojtja e Kosovës nga Tirana - lufta për pikë politike?

Rama i Kurti
Burim: Gazeta Express

Retorika luftarake e kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti, sipas së cilës Kosova është në rrezik të vazhdueshëm nga sulmi i Serbisë, ndonëse në vetë Kosovën po ndeshet me dënim, sepse vlerësohet se i pengon investitorët, dhe u jep të rinjve më shumë arsye për të shkuar jashtë vendit, gjeti terren pjellor në Tiranë.

Në harkun e pak ditëve, kryeministri shqiptar Edi Rama u shpreh fillimisht se “Shqipëria do të qëndrojë në krah të Kosovës edhe nëse gjërat vijnë deri në atë pikë sa të mos flitet më, por përdorimi i armëve dhe se çdo sulm ndaj Kosovës është sulm ndaj Shqipërisë”, e më pas presidenti i këtij vendi, Bajram Begaj, në mesazhin e urimit për presidenten e Kosovës, Vjosa Osmani, se Shqipëria do të jetë gjithmonë me Kosovën “edhe përballë çdo kërcënimi”.

Pse Tirana po mbështetet në retorikën e Kurtit për përgatitjen e një sulmi ndaj Kosovës? Kush do ta sulmonte Kosovën, duke marrë parasysh praninë e forcave të NATO-s, pra KFOR-it?

Teza se do të ishte Serbia, sipas mendimit të bashkëbiseduesve të portalit tonë, nuk qëndron. Pas fjalëve të kryeministrit shqiptar, ata në fakt shohin grumbullimin e pikëve politike në rajon, sepse Rama dhe Kurti, siç thonë ata, janë në garë për të qenë lider i të gjithë shqiptarëve.

Kryetari i Këshillit për Politika Strategjike dhe ish-ministri i Mbrojtjes i Serbisë, Dragan Shutanovac, thotë se nuk mendon se dikush në Tiranë “që ka të paktën pak tru” mendon në atë mënyrë që dikush planifikon të sulmojnë Kosovën, prandaj deklaratat e zyrtarëve shqiptarë në të cilat mund të ndodhë një gjë e tillë, shihen si funksion i nevojave të brendshme dhe rritjes së entuziazmit emocional tek qytetarët si në Kosovë dhe në Shqipëri.

Deklaratën e Ramës Shutanovaci e sheh si pjesë të luftës së brendshme se kush do të jetë udhëheqësi i të gjithë shqiptarëve.

“Albin Kurti nuk ka ambicie që kanë të bëjnë vetëm me Kosovën dhe Metohinë, por ato shumë më të gjera, të cilat kërcënojnë sigurinë e gjithë rajonit. Politika e tij ndaj serbëve, e cila praktikisht inicon emigrimin e përshkallëzuar të serbëve, është vetëm një pjesë e asaj që ai synon të bëjë. Në programin politik të partisë së tij, shkruhet qartë se avokon për një 'Shqipëri të madhe'. Deri në momentin kur u bë kryeministër, madje edhe për një kohë si kryeministër, flamuri i Shqipërisë qëndronte gjithmonë pas tij kur jepte intervista. Prandaj, ai dëshiron të formojë një shtet të ri shqiptar, që ndoshta është aspiratë e një numri të madh të shqiptarëve në rajon. Megjithatë, ajo që është interesante dhe dëshira ime personale është që ai të jetë ai bashkues dhe ai të jetë lideri i të gjithë shqiptarëve. Në atë masë, Rama duhet t'i përgjigjet aspiratave të tij duke treguar se është një shqiptar i madh", thotë Shutanovac për Kosovo online.

Ai kujton se Shqipëria është në NATO, dhe se forcat e NATO-s janë të pranishme në Kosovë nën mandatin e OKB-së, përkatësisht të KFOR-it.

“Serbia sigurisht që nuk ka aspirata ushtarake për ta pushtuar apo çliruar atë zonë ushtarakisht, sido që dikush ta përkufizojë atë” dhe e gjitha përfundon me retorikë që duhet të ngrejë ngarkesën emocionale të qytetarëve si në Kosovë ashtu edhe në Shqipëri dhe të largojë vëmendjen nga problemet thelbësore që ekzistojnë si në Kosovë ashtu edhe në Shqipëri. Nuk mendoj se dikush në Tiranë që ka tru, mendon se dikush po planifikon të sulmojë Kosovën. Serbia definitivisht jo”, thekson Shutanovac.

​Prandaj është retorika e një pjese të politikanëve shqiptarë, mendon ai, me synim ngritjen e tensioneve mbi baza kombëtare dhe emocione.

“Ai heroizëm se si do të shpëtojnë njëri-tjetrin është në fakt lufta e tyre e brendshme se kush do të jetë lideri i të gjithë shqiptarëve, siç e paralajmëroi Kurti në takimin e vitit të kaluar në Tetovë, ku thoshin se është kryeministër i të gjithë shqiptarëve të botës. Jam i sigurt se ka qenë shkas që Edi Rama të tregojë se është kryeministër më i madh i të gjithë shqiptarëve në botë se sa Kurti”, thotë Shutanovac.

Në mënyrë të ngjashme argumenton edhe Marko Blazhiq nga Qendra për Stabilitet Social, sipas të cilit kryeministri shqiptar Edi Rama pranoi lojën e Albin Kurtit për hir të pikëve politike për të konkurruar se kush do të udhëheqë një politikë më ekstreme dhe kush do ta promovojë veten si lider i shqiptarëve në Ballkan.

“Pas atij takimi në Tetovë kur Albin Kurti u promovua si lider i “Shqipërisë së madhe” dhe mbarëshqiptar, siç e quajnë ata, se më në fund do të përmbushte ëndrrën e Lidhjes së Prizrenit për një “Shqipëri të madhe”, Edi Rama është i detyruar dhe për fat të keq shohim se ka pranuar lojën e Albin Kurtit për të konkurruar se kush do të udhëheqë politikë më ekstreme, sepse një politikë e tillë ka mbështetjen e popullatës shqiptare si në territorin e Kosovës, por edhe në territorin e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë. Rama u detyrua të pranojë këtë lloj loje për hir të pikëve politike dhe garës tashmë evidente - kush do të promovohet si lider i shqiptarëve në Ballkan, a do të jetë Albin Kurti apo Edi Rama”, thotë Bllazhiq për Kosovo online.

Ai thekson se kjo deklaratë e Ramës është e mbështetur historikisht, sepse, thotë ai, në vitin 1999 forcat e rregullta shqiptare kanë mbështetur agresionin ndaj RFJ-së.

Bllazhiq, megjithatë, thekson se është absurde të komentohet një luftë për shkak të pranisë së forcave të KFOR-it në terren.

“Serbia asnjëherë nuk ka shprehur dëshirën që çështjen e Kosovës dhe Metohisë ta zgjidhë me mjete ushtarake dhe kjo është dëshmuar shumë herë. Ne nuk kemi refuzuar asnjë negociatë edhe pse Marrëveshja e Brukselit është shkelur dhe ndonëse Bashkësia e Komunave Serbe nuk është formuar për më shumë se 11 vjet. Ne jemi ende të vetëdijshëm se është më mirë të negociojmë për 100 ditë sesa të bëjmë luftë për një ditë. Albin Kurti është ai që dëshiron një Kosovë etnikisht të pastër dhe aktualisht ka vendosur për modelin e 'Stuhisë' së qetë. Megjithatë, shohim armatosjen e Forcave të Sigurisë së Kosovës dhe se në njëfarë perspektive formimi i të ashtuquajturës Ushtrisë së Kosovës është dëshira e tij, dhe se ndoshta ai e sheh se do të kalonte nga modeli 'Stuhia' e qetë në spastrimin e dhunshëm etnik të territorit të KdheM. Ai i pasqyron këto dëshira me disa 'justifikime' se Serbia do të kryejë agresion”, thotë Bllazhiq.

Situata është e komplikuar edhe më shumë, shton ai, nga rrethanat gjeopolitike sepse Albin Kurti vazhdimisht flet dhe bën një paralele mes luftës mes Rusisë dhe Ukrainës dhe faktit se Serbia mund të përdorë diçka të tillë.

“Ai thotë se Vuçiq është ‘Putini i vogël’ në Ballkan dhe se ne jemi baza ruse në Ballkan, e cila nuk bazohet në realitet dhe fakte. Por ajo retorikë është e hapur për popullatën shqiptare në krahinën tonë jugore dhe kjo padyshim që i sjell atij pikë politike”, përfundon Bllazhiq.

Analisti nga Tirana Ben Andoni shpjegon për Kosovo online se ka një memorandum mes Shqipërisë dhe Kosovës në të cilin ka klauzola që e bëjnë të ligjshme për Shqipëria të ndihmojë Kosovën, por edhe Kosova të ndihmojë Shqipërinë. Ai thotë se edhe anëtarët e tjerë të NATO-s, si Mali i Zi dhe Maqedonia e Veriut, kanë memorandume me Kosovën dhe mund t'i dërgojnë armë.

“Shqipëria në raste ekstreme mund të ndryshojë legjislacionin dhe të dërgojë njerëz në Kosovë”. Besoj se në këtë rast do të ishte një detyrim zyrtar i Shqipërisë dhe se nuk do të kishte të bënte vetëm me vullnetarë. Diçka duhet pasur parasysh. Bazuar në nenin 5 të protokollit, NATO ndërhyn vetëm nëse Serbia sulmon drejtpërdrejt Shqipërinë, ndërsa në këtë rast gjithçka ka të bëjë me memorandumin që Shqipëria ka me Kosovën. Vetëkuptohet që gjithçka justifikohet me faktin se jemi dy shtete vëlla. Jemi dy shtete por një popull”, thotë Andoni për Kosovo online.

Sipas mendimit të tij, ekziston një shqetësim i madh, sidomos pas disa deklaratave të fundit nga Serbia dhe si shembull i përmend deklaratat e Aleksandar Vulin.

“Mendoj se Rama i tha fjalët për Kosovën në emër të SHBA-ve, por u kuptua që tani ka edhe një angazhim nga Tirana për atë që e pret Kosovën në të ardhmen. Për mendimin tim mbi Kosovë po mblidhen re të zeza. Kjo shihet në shpenzimet e armëve si të Serbisë ashtu edhe të Kosovës, por sidomos në faktin se, sipas informacioneve që kam, dy të tretat e ushtrisë serbe janë afër kufirit me Kosovën. Me sa duket Rama e ka marrë informacionin nga NATO, anëtare e së cilës jemi ne. Kryeministri zgjodhi momentin, por edhe mënyrën për të përcjellë mesazhin e tij dhe po përpiqet të përmirësojë imazhin e tij në Kosovë. Ai e di se Vetëvendosja është ende shumë e fortë në Kosovë dhe po përpiqet të ndikojë atje. Kuptohet se e ardhmja e Kosovës është shumë problematike”, beson Andoni.

Presidenti serb Aleksandar Vuçiq, siç shton ai, kohëve të fundit ka folur për persekutimin e serbëve në veri të Kosovës nga qeveria e Kosovës dhe vë në dukje pengimin e formimit të Bashkësisë së Komunave me shumicë serbe.

“Sipas kësaj doktrine, Rusia ndërhyri në Ukrainë, pra në Gjeorgji. Gjithashtu, Azerbajxhani hyri në një konflikt me Armeninë. Kjo arriti kulmin me kërkesën e Serbisë, si anëtare e Kombeve të Bashkuara, që Kosova të jetë përgjegjëse para Këshillit të Sigurimit”, thotë Andoni.