Momiroviq: Shkelja sistematike e të drejtave njerëzore dhe politike çon në ngjarje tragjike

Ministar Tomislav Momirović na sastanku Berlinskog procesa u Tirani
Burim: Kosovo Online

Ngjarjet tragjike që kanë ndodhur ditët e fundit dëshmojnë se çfarë e ardhme na pret nëse nuk ndërtohen mekanizma që të gjitha bashkësitë etnike të marrin pjesë në jetën publike dhe ekonomike, si dhe të kenë vetëqeverisje siç është rënë dakord tashmë në Marrëveshja e Brukselit, tha ministri i Tregtisë i Serbisë, Tomisllav Momiroviq.

Duke folur në Tiranë në Forumin e Ministrave të Ekonomisë të Procesit të Berlinit dhe Forumit të Biznesit, Momiroviq u shpreh se është me rëndësi të madhe të kuptohet se periudha e gjatë e qasjes së njëanshme dhe autike, si dhe shkelja e të drejtave elementare njerëzore dhe politike ka pasojën e vet – humbjen e jetëve njerëzore.

“Bashkëpunimi rajonal është jashtëzakonisht i rëndësishëm për ne dhe këtë e tregon fakti se vetëm në shtatë muajt e parë të këtij viti Serbia ka arritur një suficit prej 1.7 miliardë eurosh në tregti me vendet e rajonit. Qëllimi ynë është të përshpejtojmë procesin e anëtarësimit në Bashkimin Evropian dhe në këtë mënyrë të përmirësojmë më tej cilësinë e jetës së qytetarëve tanë. Gjithashtu, ne vazhdojmë përpjekjet tona për të qëndruar fort në rrugën e thellimit të integrimit rajonal dhe bashkëpunimit ekonomik përkundër pengesave të shpeshta”, tha Momiroviq.

Ai theksoi se kufizimi i lirive ekonomike, veçanërisht në tregtinë e ndërsjellë, të cilën po e shohim sot, është një rrugë shumë e rrezikshme.

Ai shtoi se kur njerëzit nuk kanë punë, politika populiste merr përparësi dhe rruga jonë e përbashkët është rruga drejt Bashkimit Evropian, që nënkupton qarkullimin e lirë të njerëzve, mallrave, shërbimeve dhe kapitalit.

Momiroviq tha se përgjegjësia për incidentet e djeshme në veri të Kosovës i takon ekskluzivisht kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti.

“Rrethanat dhe atmosfera në të cilat është mbajtur ky takim nuk kanë qenë të mira. Një ditë pasi disa persona humbën jetën në ngjarjet tragjike në veri të Kosovës dhe Metohisë, ata duhej të reflektonin edhe për këtë takim. E përsërita se një politikë afatgjatë që është autike, që çon në shkeljen sistematike të të drejtave politike dhe njerëzore të një populli, që mohon të drejtën e tij për t'u vetëorganizuar ka çmimin e saj. Çmimi janë jetë njerëzore dhe përgjegjësia, pa dyshim, është para së gjithash e institucioneve të përkohshme në Prishtinë dhe e Albin Kurtit. Pavarësisht kësaj, ne duhet të vazhdojmë, nuk do të jetë e lehtë”, tha Momiroviq në një deklaratë për gazetarët.

Momiroviq thotë se përkundër të gjitha vështirësive, rajoni duhet të vazhdojë të punojë drejt integrimit të rajonit në Bashkimin Evropian.

“Pa dyshim, qëllimi ynë i përbashkët është anëtarësimi i BE-së, shpresoj se do të gjejmë forcën për t'i kapërcyer këto incidente jo aq të vogla, e përsëris, njerëzit kanë humbur jetën. Duhet të gjejmë forcën për të vazhduar. Ne presim që të gjitha barrierat midis ekonomive tona të hiqen. Serbia është fuqishëm e përkushtuar ndaj integrimit ekonomik dhe ne nuk duam të shohim asnjë procedurë administrative në territorin e Ballkanit Perëndimor, asgjë që pengon ekonominë, sepse e dini se vizioni ynë është që njerëzit të mund të udhëtojnë lirshëm ndërmjet ekonomive tona dhe ndërmjet vendeve tona”, vlerëson ministri.

Duke folur për Ballkanin e Hapur, Momiroviq tha se kjo iniciativë është strategjike dhe se Serbia është plotësisht e përkushtuar për realizimin e këtij projekti.

“Për herë të parë në histori, ne kemi komunikim intensiv politik, gjithçka është në interes të një jete më të mirë për qytetarët tanë. Fatkeqësisht kemi një fenomen që është ndalimi i tregtimit të kompanive serbe në territorin e Kosovës dhe Metohisë. Kjo është diçka që shkatërron rrënjësisht perspektivën për popujt tanë. Nga njëra anë, nëse i heq një burri të drejtën për t'u marrë me biznes, për të krijuar dhe fituar për familjen e tij, çfarë i mbetet atij, nga ana tjetër po prishen lidhjet që kanë ekzistuar gjithmonë mes serbëve dhe shqiptarëve”, përfundoi Momiroviq.

Forumit të Ministrave të Ekonomisë të Procesit të Berlinit i parapriu Forumi i Biznesit, kushtuar prezantimit të arritjeve dhe aktiviteteve kryesore që synojnë krijimin e një tregu të vetëm të BE-së.