Lluniq: Më shumë anëtarë të KFOR-it, siguri më e madhe për të gjithë në Kosovë

Nikola Lunić
Burim: Kosovo Online

Drejtori ekzekutiv i Këshillit për Politika Strategjike, Nikolla Lluniq, ka vlerësuar për Kosovo online se rritja e forcave të KFOR-it do të ishte shumë domethënëse sepse do të siguronte siguri më të madhe për të gjithë qytetarët në Kosovë.

"Forcat më të shumta të KFOR-it do të thotë aftësi më e madhe e tyre në Kosovë, dhe kjo do të thotë siguri më e madhe. Nëse ka siguri më të madhe për të gjithë, gjeneron paqe dhe stabilitet dhe ky është një interes eksplicit për të cilin Beogradi duhet të angazhohet dhe për të cilin, jam i bindur, se është i përkushtuar”, thotë Lluniq në lidhje me kërkesën e presidentit serb Aleksandar Vuçiq drejtuar Quint-it, që pas incidentit në Banjskë, KFOR-i duhet të kujdeset për të gjitha çështjet e sigurisë në veri të Kosovës.

Duke folur për nevojën e koordinimit të Policisë së Kosovës me KFOR-in gjatë aksioneve, gjë që nuk ndodhi as në rastin e incidentit në Banjskë dhe që Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg e theksoi si të domosdoshme, Lluniq tha se kjo kërkesë ishte një formë presioni ndaj Prishtinës.

“Përveç sanksioneve, ishte një formë tjetër e presionit ndaj Prishtinës dhe mbetet në fuqi. A do ta mbajë Kfor një qëndrim të tillë apo jo, do ta shohim në periudhën e ardhshme. Në fund, duhet të dimë se si zona e sigurisë tokësore ashtu edhe ajo ajrore nuk janë hequr, vetëm janë pezulluar”, thotë ai.

Ai shton se ka "mjete dhe mekanizma presioni si ndaj Prishtinës ashtu edhe ndaj Beogradit".

"Si sillet Prishtina dhe Beogradi në procesin politik do të gjenerojë edhe qëndrimin e bashkësisë ndërkombëtare ndaj tyre. Në këtë moment, pavarësisht nga incidenti në Banjskë dhe kush në fund të fundit e ka iniciuar atë, fokusi është tek Albin Kurti dhe kërkesat për përmbushjen e Marrëveshjes së Brukselit”, thotë Lluniq.