Maliqi: O'Brajen do të përpiqet të stabilizojë vatrat në Kosovë dhe Bosnjë e Hercegovinë

Škeljzen Maljići
Burim: Kosovo Online

Analisti politik nga Prishtina, Shkelzen Maliqi, beson se Ndihmës Sekretari i ri i Shtetit i SHBA-së për Çështjet Evropiane dhe Euroaziatike, Xhejms O'Brajen, do të përpiqet të stabilizojë disa nga vatrat e krizës që janë hapur në Kosovë dhe Bosnje e Hercegovinë.

Maljqi thekson se O'Brajen është një diplomat me përvojë dhe e njeh mirë situatën në Ballkan.

“Për gati një vit e gjysmë, administrata amerikane ka përforcuar ekipin në Ballkan në të gjitha aspektet. Duke qenë se O'Brajen është një diplomat me përvojë, e njeh mirë rajonin, ai ndoshta do të përpiqet të stabilizojë disa nga vatrat të krizës këtu që janë hapur në Kosovë dhe Bosnje”, tha Maliqi.

Procesi i dialogut ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës është në ngërç pas ngjarjeve të fundit në Kosovë, dhe Maliqi është i bindur se O'Brajen do të merret edhe me atë çështje.

“Sigurisht që do të ndikojë në dialog, prandaj është emëruar. Ai është me përvojë dhe është emëruar sepse e njeh mirë terrenin, ka njerëz me përvojë që e bëjnë këtë, supozoj se deri në fund të vitit ose në pranverë do të përpiqet të gjejë zgjidhje të paktën në Kosovë, por edhe në Bosnje“, thotë Maliqi.

Ai beson se O'Brajen ka edhe njerëz të fortë në terren, si ambasadorët amerikanë në Beograd dhe Prishtinë, Kristofer Hill dhe Xhefri Hovenier, dhe se politikanët nga njëra dhe nga ana tjetër kanë penguar deri tani.

“Kosova tashmë e ka Marrëveshjen e Ohrit, për të cilën shumë mendojnë se ka dështuar, por gjithsesi mendoj se disa diplomatëve nuk do t'i mungojë fakti që ka njohje në parim. Ajo që mbetet për t'u bërë është zbatimi. Me faktin se qasja ndaj dialogut do të ndryshojë pak, edhe pse kjo ende nuk është e sigurt. Por, marrëveshja përfundimtare apo parafinale sigurisht që do të zhvillohet në bazë të 39 apo 40 marrëveshjeve ekzistuese”, thekson Maliqi.