Milivojeviq: Pa AKS dhe lirimin e serbëve të arrestuar nuk ka paqë në veri të Kosovës

Milivojević
Burim: Kosovo Online

Ish-diplomati Zoran Milivojeviq beson se lirimi i disa prej serbëve të arrestuar nga veriu i Kosovës është rezultat i presionit të SHBA-së ndaj Prishtinës dhe se Uashingtoni e sheh lirimin e serbëve të arrestuar në muajt e fundit si një nga masat e de-përshkallëzimit, raporton Blic.

“Mendoj se Uashingtoni, ndër të tjera, e sheh lirimin e serbëve të arrestuar si një nga masat për de-përshkallëzimin. Përveç kësaj, para disa ditësh i dërguari amerikan për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, foli për nevojën që Prishtina të formojë një AKS, dhe këtë e përsëriti edhe i dërguari gjerman për Ballkanin Perëndimor, Manuel Zaracin”, thotë Milivojeviq.

Prandaj, siç thotë ai, de-përshkallëzimi në veri të Kosovës mund të shkojë në dy drejtime.

"Një është formimi i AKS, dhe tjetri është lirimi i serbëve të arrestuar. Mendoj se edhe Uashingtoni edhe Brukseli, pra EULEX-i, e kuptuan se masat e arrestimit të serbëve, të cilat nuk kanë bazë në ligjin penal, duhet të rishqyrtohen dhe se AKS duhet të vihet në rendin e ditës. Pa këtë nuk ka paqe dhe stabilitet të zgjedhjeve lokale në Kosovë", analizon Milivojeviq.

Ai shton se “Perëndimit po ikën koha”.

"Është në interesin e Uashingtonit dhe Brukselit që të rikthehen serbët në tryezën e bisedimeve dhe të diskutojnë Marrëveshjen e Ohrit. Perëndimi dëshiron të zgjidhë të paktën fazën e parë të çështjes së Kosovës këtë vit, sepse vitin e ardhshëm në agjendë janë edhe zgjedhjet amerikane dhe të BE-së. Në të njëjtën kohë, Uashingtoni dhe Brukseli nuk duan të rrezikojnë shtetësinë e Kosovës në atë rrugë", thekson Milivojeviq.

Kryetari i Bordit të Drejtorëve të Forumit për Marrëdhënie Etnike, Dushan Janjiq, thekson se kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, “po frenon dhe po lëshon rrugë”.

"Kurti dalëngadalë po ndërmerr hapa proaktiv drejt deeskalimit, por edhe për të konfirmuar realitetin e ri në veri të Kosovës, të cilin e ka krijuar deri diku duke dërguar policinë e Kosovës dhe kryetarët shqiptarë në ndërtesat e komunave serbe. Në këtë mënyrë ai tregon se po përgatitet jo vetëm për zgjedhjet lokale në veri, por edhe për zgjedhjet parlamentare në Kosovë. Këtë e kanë kuptuar edhe opozita në Prishtinë", vlerëson Janjiq.

Siç thotë ai, problemi i serbëve është se ata janë bërë objekt i një konfrontimi ndërkombëtar mes Kurtit dhe opozitës.

“Zvogëlimi i prezencës prej 25 për qind të Policisë së Kosovës në dhe rreth ndërtesave komunale në veri të Kosovës dhe lirimi i serbëve të arrestuar me kusht janë shenja, por jo të mjaftueshme për të deeskaluar situatën. Kriza e sigurisë është ende prezente”, analizon Janjiq.

Ai shton se lirimi i serbëve të mbetur të arrestuar varet nga shumë gjëra.

"Kjo teknologji nuk ështe rënë dakord më parë sepse është një gabim i Marrëveshjes së Kumanovës. Për krahasim, në vitin 2012 policia jonë arrestoi policët e Kosovës që kaluan vijën administrative dhe hynë në Serbinë qendrore dhe më pas i liroi shpejt sepse e trajtuan si kundërvajtje. Megjithatë, kur tre policë të Kosovës u arrestuan këtë vit, kundër tyre u ngritën kallëzime penale dhe kjo ishte padyshim një përgjigje ndaj hapave të Kurtit. Pra, kjo varet edhe nga marrëdhënia ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, por besoj se me kalimin e kohës edhe serbët e mbetur do të lirohen”, përfundon Janjiq.