Petkoviq: I ftoj të gjithë të vizitojnë KdheM më shumë, ne vazhdojmë të ndihmojmë fuqishëm popullin tonë dhe vendet e shenjta

Beograd_240223_Sajam Turizma_Petar Petković
Burim: Kosovo Online

Drejtori i Zyrës për Kosovë dhe Metohi, Petar Petkoviq, ka thënë sot në Panairin e Turizmit në Beograd se çdo vizitë në Kosovë ndihmon mbijetesën dhe qëndrimin e popullit serb në vatrën e tij shekullore.

“Të dashur miq, vëllezër dhe motra, erdha sot për një kohë të shkurtër për të përshëndetur të gjithë të pranishmit dhe veçanërisht për të treguar respekt për popullin tonë në Kosovë dhe Metohi që këtu përfaqëson gjithçka që e bën Kosovën dhe Metohinë tonë kur flasim për destinacionin turistik dhe pasurinë e trashëgimisë kulturore dhe historike, gastronomisë, por mbi të gjitha për vendet tona të shenjta dhe popullin tone që jeton në Kosovë e Metohi”,  tha Petkoviq, në hapjen zyrtare të stendës së Zyrës për Kosovë dhe Metohi ku prezantohet oferta turistike e Kosovës.

Ai theksoi se sot ka ardhur për një kohë të shkurtër sepse gjithë kohën së bashku me presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiq po ia kushton luftës diplomatike për mbijetesën dhe qëndrimin e popullit serb në Kosovë.

Ai theksoi se populli serb në Kosovë është në kushte të vështira jetese për shkak të vendimeve të njëanshme, të dhunshme, të paligjshme të Prishtinës, të cilat synojnë dëbimin e serbëve nga vatrat e tyre shekullore.

“Prandaj sot e kam të vështirë të flas për Kosovën dhe Metohinë ekskluzivisht si destinacion tonë turistik dhe gjatë gjithë ditëve të panairit njerëz shumë më kompetent se sa do të flas për këtë. Unë jam këtu për t'ju ftuar të vizitoni zonën e KdheM shumë më tepër së bashku, sepse të shkosh në KdheM nuk është thjesht një udhëtim turistik për ne, por shumë më tepër se kaq, është një rrugëtim i përkushtuar sepse ne kemi kë dhe çfarë të adhurojmë, para së gjithash faltoreve tona, kishës sonë, bukurive natyrore, por edhe njerëzve tanë, mikpritës të mrekullueshëm nga Peja deri në Novobërdë, nga Shtërpca deri në Leposaviq”, tha Petkoviq.

Ai shprehu besimin se ekspozuesit në Kosovë do të prezantojnë gjithë pasurinë që ka Kosova në ditët në vijim.

Gjithashtu, në anën tjetër, ai ka theksuar se shteti i Serbisë po i investon të gjitha përpjekjet e tij diplomatike që populli serb të mbijetojë në vatrat e tij shekullore.

Ai u bëri thirrje qytetarëve të Serbisë që të jenë me popullin e tyre në Kosovë, së bashku me shtetin, veçanërisht kur Prishtina heq dinarin, transaksionet e pagesave dhe ndalon pagat, pensionet dhe përfitimet sociale për serbët.

“Sidomos tani, në këto momente, është e rëndësishme të tregojmë unitet të plotë për popullin tonë trim, atdhetar, serb në Kosovë e Metohi, të cilët po e mbrojnë emrin dhe mbiemrin tonë në vatrat e tyre shekullore. Dhe ne si shtet i Serbisë, në krye me presidentin Aleksandër Vuçiq, do të vazhdojmë të ndihmojmë fuqishëm dhe me vendosmëri kishat dhe manastiret tona, të ndërtojmë spitale, kopshte, shkolla, të restaurojmë rrugët dhe gjithçka tjetër që bëjmë normalisht”, tha Petkoviq.

Ai përkujtoi se projekte të shumta janë ndalur nga Prishtina, sidomos kur bëhet fjalë për investime kapitale, por gjithashtu ka theksuar se kjo nuk do ta pengojë Serbinë që të vazhdojë të gjejë mënyra për të ndihmuar popullin e saj dhe mbijetesën e tyre në Kosovë.

“Duke hapur stendën e Zyrës për KdheM në këto kushte të vështira, të gjithë të pranishmëve u uroj që të kalojnë sa më mirë, stenda jonë do të ketë një përmbajtje të pasur, por gjithashtu i ftoj ata të bisedojnë me njerëzit tanë për të parë se çfarë mund të bëjmë për të ndihmuar më tej organizatat tona turistike në Mitrovicë, në Graçanicë dhe në të gjitha vendet e tjera, sepse është një mënyrë për të ndihmuar mbijetesën e popullit tonë në Kosovë dhe Metohi përmes projekteve konkrete”, ka përfunduar Petkoviq.