Zeçeviq: Propozimi i balancuar për BKS është ai nga viti 2013, ka mundësi që ajo që po ofron BE tani të jetë e favorshme për Prishtinën

Beograd_231108_Slobodan Zečević 04
Burim: Kosovo Online

Këshilltari shkencor në Institutin për Studime Evropiane prof. dr. Sllobodan Zeçeviq thekson se propozimi i balancuar për Bashkësinë e Komunave Serbe ishte marrëveshja bazë për BKS nga viti 2013., duke vënë në dukje se Serbia më pas hoqi dorë nga shumë gjëra në veri të Kosovës në favor të institucioneve të Prishtinës dhe se në këmbim mori mundësinë e formimit të një BKS me kompetenca të konsiderueshme.

Zeçeviq për Kosovo online thotë se atë që tani BE po e paraqet si draft të balancuar të statutit të Bashkësisë së Komunave Serbe, duke qenë se institucionet evropiane janë nën ndikimin e SHBA-ve, të cilat e njohën pavarësinë e Kosovës, si dhe nën ndikimin e Francës dhe Gjermanisë, të cilat po ashtu e njohin Kosovën si të pavarur, mund t'i plotësojnë kërkesat e Prishtinës.

Ai thekson se është e vështirë të flitet për një dokument që nuk ka dalë në dritë dhe se tani mund të nxirren përfundime nga deklaratat e liderëve të BE-së dhe institucioneve të Kosovës, ndoshta edhe disa deklarata të përfaqësuesve të organeve shtetërore serbe.

Sipas Zeçeviqit, BE tani po përballet me disa probleme, e para prej të cilave është se ato janë në kundërshtim me dokumentin e tyre origjinal.

“Në planin franko-gjerman nga shkurti i këtij viti thuhej se do të zbatohen marrëveshjet që kanë qenë të vlefshme më herët, Marrëveshja e Brukselit është diçka që është lidhur më herët dhe duhet të zbatohet. Por tani ata thonë se kemi një propozim të ri, të balancuar, i cili do t'i përshtatet të dyja palëve. Kjo do të thotë se mund të nxjerrim përfundimin se marrëveshja origjinale për BKS nuk është e vlefshme, se ata e kanë ripunuar atë marrëveshje dhe kanë krijuar diçka tjetër dhe janë në kundërshtim me dokumentin e tyre origjinal, për të cilin insistojnë nga shkurti i këtij viti”, thotë Zeçeviq.

Problem, siç thotë ai, mund të jetë edhe fakti se kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, formimin e BKS-së e ka shoqëruar gjithmonë me njohje reciproke dhe normalizim të plotë të marrëdhënieve, për të cilën ai ende insiston.

“Pyetja është se sa do të jetë funksionale e gjithë kjo, duke pasur parasysh që vetë Albin Kurti thotë – “por ne nuk zbatojmë asgjë pa njohje reciproke”, thekson ai.

Ai shton se ka shumë të panjohura, dhe si disa prej tyre thekson se pyetja nëse Prishtina do t'i zbatojë marrëveshjet e dakorduara, çfarë është marrëveshja, a është e pranueshme për Beogradin, a devijon shumë nga ajo që u nënshkrua në Bruksel në vitin 2013.

“Natyrisht, kjo do të shihet gjithnjë e më qartë kur të publikohet dokumenti i përgatitur nga BE”, thekson Zeçeviq.