Kome je u interesu da se ne čuje diskusija u Savetu bezbednosti UN o situaciji na Kosovu?

Savet bezbednosti UN
Izvor: Kosovo Online

Otkako je Velika Britanija 2018, u vreme kada je bila predsedavajuća Savetom bezbednosti UN, izostavila iz dnevnog reda redovan izveštaj o Kosovu, pod izgovorom da "ima i važnijih pitanja", ne popuštaju napori pojedinih zemalja da temu Kosova skrajnu sa stola "svetske vlade". Redovni izveštaji generalnog sekretara UN o radu Unmika više se ne podnose četiri, već dva puta godišnje, a ako se pred sutrašnju sednicu o Kosovu izglasa da ona bude iza zatvorenih vrata, to će, smatraju sagovornici Kosovo onlajna, biti novi pokušaj zataškavanja činjenica o tome kroz šta sve Srbi na Kosovu prolaze.

Mogućnost da sutrašnja sednica SB UN, na kojoj će biti razmotren izveštaj generalnog sekretara UN za period od 19. marta do 18. septembra, bude zatvorena za javnost najavio je sam Antonio Gutereš. Promena formata, kako je rekao, omogućila bi "iskreniju diskusiju".   

Stavove Srbije sutra će u Njujorku predstaviti premijerka Ana Brnabić, dok će u ime Prištine govoriti predsednica Vjosa Osmani.

Zatvorene sednice SB nisu neuobičajene, ali kada je reč o Kosovu praksa je poslednjih 15 godina bila da budu barem delimično otvorene za javnost, zbog čega je najava Gutereša otvorila pitanje kome bi u ovom momentu odgovaralo da se priča o situaciji na Kosovu ne čuje izvan sale na Ist Riveru?

Obaveza da se održavaju sednice SB o stanju na Kosovu, inače, proizlazi iz Rezolucije 1244 SB UN, koja nalaže da generalni sekretar UN "u redovnim intervalima" izveštava SB o sprovođenju ove rezolucije. 

Sociolog Vladimir Vuletić za Kosovo onlajn kaže da iza mogućnosti da sutrašnja sednica bude zatvorenog formata, između ostalog, stoji želja da se izbegne da javnost ima uvid u neslaganje SAD i Velike Britanije i s druge strane Rusije i Kine oko potrebe da tema Kosova ostane na dnevnom redu UN, kao i u činjenice o teroru prištinskih vlasti nad Srbima.

"Treba imati u vidu da SAD i Velika Britanija već neko vreme pokušavaju da prorede, ako ne i da temu Kosova i Metohije skinu sa dnevnog reda. Ono što se očekuje jeste da će biti velikih neslaganja vezanih za to pitanje između, s jedne strane Rusije i Kine, i s druge strane SAD i Velike Britanije", dodaje Vuletić.

Zatvaranjem sednice, kako smatra, želi se izbeći veći publicitet i pokazivanje tog neslaganja kada se sve vreme u zapadnim medijima, kako kaže, govori da je ta stvar "završena" i da nema šta više da se priča.

"U tom smislu, zatvaranje je pokušaj da se to pitanje, bar kada je reč o javnosti, ne otvara", smatra Vuletić.

On istovremeno ukazuje i da UN imaju određenu vrstu interesa da prikriju da je to još jedno pitanje oko čega nema saglasja u ovim teškim vremenima, kada nema saglasja po mnogim pitanjima u svetu i kada UN gube na značaju.

"To bi dodatno potkopalo integritet UN, ako ga uopšte više imaju", dodaje.

Prema njegovom mišljenju, zatvaranje sednice za javnost više bi odgovaralo Prištini, nego Beogradu.

"I Priština slično zapadnim saveznicima ne želi da se to pitanje potencira i da se čuje koliko zapravo terora ovaj režim čini nad Srbima", kaže Vuletić.

Kako dodaje, jedino novo što bi moglo da se čuje kada je reč o onome što se dešava na Kosovu su brojke vezane upravo za teror sadašnjih prištinskih vlasti nad Srbima.

"Brojke i činjenice su jedino što je novost i što nije neka vrsta spekulacija i uverenja, već činjenice, i to je ono što bi trebalo na neki način sakriti od javnosti", smatra Vuletić.

Dugodišnji diplomata i bivši ambasador u Ujedinjenim nacijama Branko Branković kaže za Kosovo onlajn da su sednice Saveta bezbednosti UN mnogo puta bile zatvorene za javnost i da se to dešavalo u kriznim situacijama, ali da ne pamti da je ijedna sednica SB UN o Kosovu do sada bila zatvorena za javnost.

Branković navodi da na otvorenim sednicama, osim medija, prisustvuju i predstavnici raznih misija pri UN, a da u kriznim situacijama članovi SB UN ponekad žele da diskutuju o najvažnijim stvarima između sebe i da onda odluče da li će stenografske beleške objaviti.

On pojašnjava da se o tome da li će sednica biti zatvorena ili otvorena odlučuje na početku sednice te da je potrebno da se većina saglasi i glasa "za" zatvaranje sednice.

"To je proceduralno pitanje. Potrebno je devet glasova 'za' i za to nema veta. Pre nego što počne sednica, da na njoj ne bi došlo do rasprave, obavljaju se konsultacije i svi pokušavaju da dođu do zajedničkog imenitelja. Da li će biti zatvorena sednica - ostaje otvoreno pitanje, kao i ko će to predložiti i da li će imati devet glasova 'za' da bi to prošlo", kaže naš sagovornik.

Branković navodi da zatvorena sednica znači da nema štampe, predstavnika bilo koje misije i da se onda odlučuje o tome da li će stenografske beleške, koje sadrže govore predstavnika, diskusiju i sve ostalo, biti štampane i puštene na svih šest jezika svima na raspolaganje ili neće. Navodi da se ne samo sa Saveta bezbednosti, već i sa sednica svakog tela u UN prave stenografske beleške i to u jednom primerku, koji se daje generalnom sekretaru, a Savet bezbednosti odlučuje hoće li se distribuirati ili ne.

"Ne znam ko će da traži da ova sednica bude zatvorena za javnost, ali imam utisak da će tražiti oni koji ne žele da javnost ponovo čuje sve ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao na Generalnoj skupštini UN, kao i istinu o Kosovu", ocenjuje Branković.

On navodi i da neće biti iznenađen ukoliko se desi da sednica bude odložena.

"Nemojte se iznenaditi da se u poslednjem trenutku zatraži i da se sednica odloži. Ja se ne bih iznenadio jer je isuviše sveže i da neko od naše strane ponovo stavi celom svetu na uvid šta se događa na Kosovu", naveo je.

Branković kaže da je ubeđen da bi tri zemlje - Velika Britanija, Francuska i Amerika, vrlo rado da se sve ovo pomeri, međutim, kako dodaje, oni mogu to da predlože, ali o predlogu se glasa.

"Tu ostaje da se vidi, pored dva glasa Rusije i Kine, kako će da glasaju preostalih devet", rekao je Branković i podsetio da je oko Izraela viđena podela kada je za rusku rezoluciju bilo pet glasova "za", četiri "protiv", dok je šest članica SB bilo uzdržano.

Dodaje da i ako sednica bude zatvorena ili se odloži, postojaće stenografske beleške o čijoj će distribuciji odlučivati glasanjem, a pravo veta na tu odluku nema.