Boljetini: Stanje u obrazovnom sistemu na Kosovu nije na zadovoljavajućem nivou

Besnik Boljetin i Bljerim Redža
Izvor: Koha ditore

Predstavnik organizacije "Čohu" Besnik Boljetini smatra da stanje u obrazovanju na Kosovu nije dobro, da ga prate brojni problemi, za čije otklanjanje su potrebne godine, prenosi Koha.

"Mora da postoji provera, mehanizam kojim se pokreće proces verifikacije titula, radova. Kada profesor ima plagijat, on ne može biti deo univerziteta. Verujem da značajan broj profesora nije prošao proveru", rekao je Boljetini.

Univerzitetski profesor Bljerim Redža takođe vidi proveru diploma kao neophodnu, ali dodaje da je za tako nešto potreban konsenzus profesora, koji, prema njegovim rečima, ne postoji.

"Moramo da napravimo promene za koje imamo konsenzus. Imamo neke profesore koji možda imaju ugovore na 10 godina, pa će ih biti teško otpustiti", rekao je Redža.

Boljetin dodaje da je prodaja diplomskih radova na Univerzitetu u Prištini zabrinjavajuća.

Do sada su, prema njegovim rečima, dve osobe uhapšene.

"Nalazi su zabrinjavajući. Svaki student ima pristup prodavcima diplomskih radova. Nesreća je što deo studenata, iako završe trogodišnje godine studija, nije spreman da napiše diplomski rad", dodao je Boljetini.

Redža je naglasio da studenti najlakše i najjeftinije mogu da urade diplomski rad ako ih prate profesori i mentori.

"Vidim nedostatak praćenja od strane mentora. To je sramota društva. Univerzitet u Prištini se smatra elitnim, a ja postavljam pitanje gde su ostali (ostale obrazovne institucije ). Vidimo samo vrh ledenog brega, a situacija je mnogo gora u drugim institucijama, javnim i privatnim", dodao je Redža.