Devenport: Informisati javnost o ulozi i zakonskim obavezama Nacionalne komisije za medije

Majkl Devenport
Izvor: OEBS

Misija OEBS na Kosovu i Nezavisna komisija za medije pokrenuli su kampanju kako bi angažovali javnost da doprinesu boljem audio-vizuelnom medijskom sadržaju i kako bi se obezbedilo da medijske kuće poštuju zakon i kodeks ponašanja, saopštila je Misija OEBS na Kosovu.

Kako se navodi, kampanja šalje važne poruke o pravnoj zaštiti dece i maloletnika, suzbijanju govora mržnje, sprečavanju upotrebe uvredljivog jezika, promovisanju rodne ravnopravnosti, poštovanju prava pojedinca, zaštiti autorskih prava, značaju medijske i informacione pismenosti, kao i postupcima podnošenja žalbi.

Kroz seriju od 10 animiranih video snimaka, kampanja se bavi zabrinutošću javnosti zbog neprikladnog sadržaja u audio-vizuelnim medijima i podstiče javnost da reaguju na prekršaje podnošenjem žalbi Nezavisnoj komisiji za medije. 

Kampanja takođe naglašava potrebu da javnost razume sadržaj i poruke prisutne u medijima, na osnovu razvijanja medijske i informacione pismenosti.
 
"Javnost treba da bude pravilno informisana o ulozi i zakonskim obavezama Nacionalne komisije za medije, koja štiti prava i dostojanstvo pojedinaca u medijima. Da bi pomogli u obezbeđivanju boljeg kvaliteta sadržaja u medijima, potrebno je da javnost ima razvijenu medijsku i informacionu pismenost i da aktivno prijavljuje kršenje pravnog okvira", kaže šef Misije OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport.
 
Predsednik Nezavisne komisije za medije Dževat Ljatifi rekao je da je ta komisija preuzela inicijativu za emitovanje tih video snimaka, koji su izrađeni uz podršku i saradnju OEBS-a, kako bi se podigla svest javnosti i promovisali mehanizmi za rešavanje žalbi na štetan medijski sadržaj. 

Iako Nacionalna komisija za medije može samostalno, po službenoj dužnosti, da pokrene žalbe na audio-vizuelni medijski sadržaj koji krši propise te komisije, to uglavnom zavisi od javnosti koja treba da joj skrene pažnju na probleme tako što će podneti svoje žalbe.
 
Video-snimci u okviru kampanje se emituje na televizijama KTV i TV Most na albanskom i srpskom jeziku do kraja decembra 2021.