Fondacija "Gnezdo" iz Beograda uručila vredne poklone školama na severu Kosova

Leposavić donacija
Izvor: Kosovo Online

Fondacija za decu i mlade Beograda "Gnezdo“, na čelu sa direktorkom Tanjom Popović, donirala je računarsku opremu i klavir Osnovnoj školi "Leposavić", a donacije čija je ukupna vrednost tri miliona evra podeljene su i ostalim školama na severu Kosova.

Popović je istakla da je njihova fondacija nakon kontakta sa načelnikom Školske uprave Ivanom Zaporožcem odlučila da prikupi opremu i da se što pre pomogne školama na severu Kosova.

“Dobili smo poziv da dođemo i pomognemo školama odnosno deci kojoj je pomoć bila potrebna, kako smo kroz razgovor zaključili, u vidu džačkih klupa, stolica, bio im je neophodan klavir kao i lap topovi. Zbog ovog divnog povoda smo danas ovde u Leposaviću i velika mi je čast što smo obradovali ovu decu ovde a obići ćemo i druge škole i opštine na severu Kosova. Pored ove donacije, poklonili smo im i knjigu Zorana Vesića o Beogradu i ovim putem pozivam sve da dođu 2. juna na slavu grada Beograda da zajedno proslavimo”, rekla je direktorka Fondacije "Gnezdo" Tanja Popović okupljenim medijima nakon obilaska škole.

Ona je podsetila je da je zamenik gradonačelnika Goran Vesić pre dve godine posetio Kosovsku Mitrovicu i tom prilikom položio kamen temeljac za dve zgrade sa ukupno 40 stanova koji su namenjeni raseljenim licima kao i dečije igralište i istakla da to nije kraj pomoći jer grad Beograd i ova fondacija nastavljaju da rade i pomažu narodu na Kosovu.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica naveo je da je Fondacija “Gnezdo” jasan pokazatelj politike koju sprovodi grad Beograd i predsednik Srbije Aleksandar Vučić a to je ulaganje na najbolji mogući način u budućnost dece.

“Današnja akcija je dokaz da školama na severu Kosova ovo veoma značajna pomoć i to jasno pokazuje da nema razlike između dece koja žive u Beogradu ili Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću i drugim mestima na Kosovu. Svi su jednaki i svi težimo ka boljoj budućnosti. Fondacija “Gnezdo” ima jako važnu ulogu i kroz svoj rad se trudi da osnaži narod na Kosovu da ostane na svojim vekovnim ognjištima a da naša deca imaju opremljene učionice i najbolje uslove za školovanje. Ovo je samo još jedan dokaz čvrste i neraskidive veze Beograda sa srpskim narodom koji živi na ovim prostorima”, rekao je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Zahvalnost na ovoj donaciji izrazila je direktorka Osnovne škole u Leposaviću koja je napomenula da će oprema koja je danas donirana o umnogome pomoći deci u njihovom radu i savladavanju gradiva.

“Htela bih da zahvalim Fondaciji na izdvojenoj donaciji koja je za našu školu veoma značajna kao i za sve škole na severu jer će omogućiti da naša deca rade u boljim uslovima u narednom periodu”, rekla je direktorka OŠ “Leposavić” Silvana Magovčević.

Današnjoj akciji su prisustvovali predsednici privremenih organa sve četiri opštine na severu Kosova, načelnik školske uprave i direktori osnovnih škola iz ovih opština.

Ukupna vrednost donacije je tri miliona dinara. Škola u Leposaviću je dobila računarsku opremu, OŠ “Vlado Ćetković” u Kosovskoj Mitrovici dobila je školske klupe i stolice, Osnovna i srednja specijalna škola u Mitrovici “Kosovski Božur” je dobila stolice, OŠ Vuk Karadžić iz Zvečana je dobila opremu za kabinet muzičkog, OŠ Sveti Sava iz Žerovnice je dobila opremu za kabinet informatike i srednja škola "Gligorije Božović" iz Zubinog Potoka takođe informatičku opremu.