Gaši sazvao konferenciju za novinare: Dehari ubijen gvozdenim predmetom

Tom Gaši
Izvor: Kosovo Online

Advokat porodice Dehari, Tom Gaši, održaće danas konferenciju za novinare, na kojoj će izneti dokaze za tvdnju da je aktivista Samoopredeljenja Astrit Dehari, "prema svim okolnostima", ubijen udarcem u glavu gvozdenim predmetom.

Gaši je juče na Fejsbuku naveo da je postojao veliki nemar u slučaju Dehari.

"Sutra se navršava pet godina, dvet meseci i sedam dana od ubistva aktiviste Pokreta Samoopredeljenje Astrita Deharija. Stručni Švajcarski institut za sudsku medicinu 2019. dokazao je ubistvo čime je eliminisana teorija samoubistva i dokazano prisustvo treće osobe analizom DNK", rekao je Gaši.

Dodao je da je dodatna ekspertiza istog instituta iz april 2022, pored potvrđivanja stručnosti iz 2019. utvrdila da su dokazi koje je Specijalno tužilaštvo Kosova poslalo ovom Institutu potpuno oštećen i beskoristan.

"Umesto da pokrene krivične istrage protiv onih koji su manipulisali dokazima, tužilaštvo je izabralo drugi način manipulacije javnim mnjenjem, objavljivanje reakcije ministarke pravde Aljbulena Hadžiu", rekao je Gaši.

Istakao je da je Tužiocu Afrimu Šefkiu četiri meseca tražio pismeno da pokrene krivičnu istragu i identifikuje ko manipuliše dokazima poslatim u Švajcarsku.

"Tužiocu je upućeno na desetine zahteva na koje nikada nije odgovoreno a jedan od njih je da potraži objašnjenja od forenzičara u Prištini povodom rana nanetih Astritu Dehariju. Tužilac je izabrao da ćuti i iz tog razloga roditelji Astrita Deharija zahtevali su njegovo isključenje iz Istrage ubistva njihovog sina", rekao je Gaši.