Kosovo u deficitu sa kontrolorima letenja, mnogi odlaze u inostranstvo

adem jasari
Izvor: Večernje novosti

U prvih šest meseci ove godine broj letova na Kosovu povećan je za 60 odsto, a samo tokom juna ove godine bilo je preko 2.000 letova, što je za 43 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Ljaljmi.

Međutim, Agencija za letove ima problem sa nedostatkom kontrolora letenja, jer je samo u poslednjih nekoliko godina Kosovo napustilo njih 10 zbog boljih uslova u drugim zemljama.

Kako navode, to ozbiljno ugrožava 24-časovnu uslugu koju ta agencija trenutno pruža.

Portparol Agencije Driton Ujkani izjavio je za Kosovo pres da je broj letova za period januar-jun ove godine novi rekord.

"U prvih šest meseci ove godine bilo je oko 4.000 letova više u odnosu na isti period prošle godine", rekao je Ujkani.

Međutim, povećanje broja letova znači i više posla za sadašnje malobrojne kontrolore letenja.

Ujkani je istakao da je rizik od odlaska kontrolora, a prema njegovim rečima, ako se takav trend nastavi, Agencija neće moći da pruža 24-časovnu uslugu.

"Sa povećanjem broja operacija u Agenciji, to znači i povećanje obima posla, posebno u Odeljenju za usluge letenja, gde radimo sa nezadovoljavajućim brojem kontrolora letenja. Ako se ovaj trend nastavi, to može predstavljati problem za Agenciju, jer nećemo biti u u mogućnosti da pružimo 24-časovnu uslugu", rekao je Ujkani.

Ujkani je rekao da je do licenciranje kontrolora letenja potrebna priprema koja traje godinu i po dana i da obuka kontrolora košta 300.000 evra.