Kurti: Znanje albanskog jezika je neophodno za razumevanje naše istorije

Kurti sa učesnicima seminara za učenje albanskog jezika i kulture
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je danas učesnicima 39. međunarodnog seminara o albanskom jeziku, književnosti i kulturi da su studiranje i poznavanje albanskog jezika neophodni za razumevanje albanskog naroda i njegove istorije, prenosi Ekonomija onlajn.

Kurti je pohvalio ulogu ovog seminara i doprinos naučnika u promovisanju albanskog jezika, književnosti i kulture, kao dragocenih vrednosti Albanaca.

"Seminar je preživeo najteža vremena na Kosovu i u Albaniji. Čak i kada je saradnja sa drugim zemljama bila gotovo nemoguća, naučnici iz Albanije i drugih zemalja sastajali su se jednom godišnje, od 1974. godine. Zahvaljujući kontaktima koji su uspostavljeni i održavani tokom seminara, mnogi naučnici sa Kosova posetili su i uspostavili saradnju sa naučnicima u Kalabriji, Anadoliji i drugim mestima u kojima ima Albanaca", rekao je Kurti.

On je potvrdio posvećenost kosovske vlade za učenje albanskog u zemljama u kojima živi albanska dijaspora.

"Učenje albanskog jezika je ključ integracije bez asimilacije", naglasio je Kurti. 

Miodrag iz Peći
03. Septembar 2021.
I ni reči o najstarijoj već čitav vek, (osnovan 1924god.) katedri albanskog jezika na svetu u Beogradu. Vrlo brzo će se i u Bujanovcu otvoriti istureno odeljenje BU filološkog fakulteta.
Kos
03. Septembar 2021.
Koje istorije, istorije kacaka i slugu?, pa Vi pokusavatecda prisvojite tudje istorije i prikazete ih kao svoje, plagirate sve sta se moze.Uvek poslusnici i sluge to i sada nastavljate jer ko Vam je dao tudju teritoriju (SAD) morate i da ga bespogovorno slusate!. Nemate Vi svoju istoriju vec sporadicne dogadjaje.