Miljaku: Inspektorat rada ima 36 inspektora, od kojih su pet na severu

Miljaku, Inspektorat rada
Izvor: Koha ditore

Inspektorat rada na Kosovu trenutno ima samo 36 inspektora, izjavio je zamenik direktora Inspektorata rada Agim Miljaku, prenosi Koha.

Miljaku je za KTV rekao da jedan broj inspektora, koji su poslednjih godina ili umrli ili otišli ​​u penziju, nije zamenjen.

"Problemi sa kadrovskim kapacitetom u Inspektoratu rada su evidentni već duže vreme. Neki su preminuli, neki su otišli ​​u penziju, ali ta mesta nikada nisu bila pokrivena novim inspektorima. Dakle, broj inspektora je pao sa 50 na 36, a od ovih 36 imamo pet pripadnika srpske zajednice na severu sa posebnim ugovorima koji su trenutno manje aktivni ili uopšte nisu. Verujem da ćemo uskoro povećati broj inspektora. Očekujemo da će ova godina biti godina pozitivnog zaokreta u Inspektoratu rada", rekao je Miljaku.

On je govorio i o pritužbama koje dolaze Inspektoratu rada, rekavši da ih ima u velikom broju koji dolaze od žena, zbog prestanka radnog odnosa.

"Prigovori uglavnom stižu zbog prestanka radnog odnosa bez najave, pre isteka ugovora između stranaka. Raskid bez ikakve procedure pre ovog roka i bez ikakvih primedbi ili bez ikakvog razloga", rekao je Miljaku.

Prema njegovim rečima, zdravstveni fond za plaćanje porodiljskog odsustva ženama bio bi olakšica za privatne poslodavce.