Mjeku: Zbog poplava neka mesta su ostala bez vode za piće

Mjeku
Izvor: RTK

Regionalno vodovodno preduzeće „Priština“ smanjilo je proizvodnju vode u postrojenju za prečišćavanje vode pa je kvart Kaljabrija u Prištini i 75 procenata opštine Kosovo Polje ostalo bez vode za piće, prenosi RTK.

Ovo je za Kosovapres, izjaila portparol Vodovoda "Priština" Arjeta Mjeku i dodala da su obilne kiše povećale nivo vode u jezerima Batlava i Badovac za dva metra.

„Neposredno nakon poplava zbog jake kiše i snega mi kao kompanija u početku pored snabdevanja vodom za piće i održavanje i kvaliteta vode ,smanjili smo proizvodnju u postrojenju za prečišćavanje vode u Škabaju, jer je u velikoj meri zagađenje iz poljskih potoka koji dolaze direktno u Ibarski kanal”, rekla je Mjeku.

Kvalitet vode za piće se nadgleda

„Budući da smo za održavanje kvaliteta definitivno morali da smanjimo proizvodnju vode uz preporuke instituta, odeljenje za kvalitet vode prati situaciju i na terenu i u akreditovanoj laboratoriji u okviru kompanije, prati kvalitet vode za piće neprekidno 24 sata. Takođe, ekipe za vodosnabdevanje su danonoćno na terenu, rade 24 sata bez prekida i istovremeno timovi za održavanje kanalizacione mreže. Ono što u ovim trenucima tražimo od građana je da imaju strpljenja“, rekla je Mjeku.

Povećan je nivo vode u jezeru Batlava i Badovc

Jedna od dobrih stvari kod ovih poplava je ta što se akumulaciona jezera Badovac i Batlava pune vodom što garantuje stabilno snabdevanje tokom narednog perioda. Nivoi vode u oba jezera porasli su za 2 metra, ali i prilivi iz reka, i potoka koji dolaze direktno u jezera, prilivi su veoma veliki i ovo je dobra vest za snabdevanje pijaćom vodom za naredne periode. Ali nažalost poplave uzimaju danak u mnogim oblastima

Prema njenim rečima do sada nije zabeležena veća šteta, ali ipak naglašava da su mobilisani da reaguju u svakoj situaciji.

Nije prijavljena veća šteta

„Nismo prijavili veću materijalnu štetu, imamo timove na terenu,a doveli smo i dodatne timove. Na primer, timovi Prištine odlaze u Obilić, Kosovo Polje, gde je to potrebno”, rekla je Mjeku.

RTK podseća da su neprestane kiše izazvale poplave u mnogim delovima Kosova.