Na bilbordu kod Gračanice osvanuli grafiti "UČK"

Bilbord Gračanica - grafiti UČK
Izvor: Kosovo Online

Samo dan nakon skidanja i paljenja zastave Srpske pravoslavne crkve, na bilbordu između Gračanice i Lapljeg Sela osvanuli su ispisani grafiti "UČK".

Bilbord na kome je slika Gračanice i četiri ocila, umazan je plavom farbom i na njemu je crnom bojom, sem "UČK" napisan i grafit "Albanija".

Podsetimo, prošle godine u novembru, na ulazu u Gračanicu osvanuo je bilbort sa parolom "Sloboda ima ime" i amblemom "UČK", a samo nekoliko dana kasnije simboli OVK su ispisani i na saobraćajnom znaku na ulazu u taj grad, što je izazvalo uznemirenje lokalnog srpskog stanovništva.

Poslednjih dana učestali su incidenti i provokacije usmerene prema Srbima. Sa manastira Gračanica je skinuta zastava SPC i zapaljena, a sinoć su u Lipljanu Albanci sprečili mlade Srbe da postave koševe na igralište.

Takođe, povratnicu u Đakovicu Dragicu Gašić, lokalni Albanci danima šikaniraju, lupaju joj na prozor i upućuju pretnje. Progonu Gašić pridružile su se i nevladine organizacije iz tog grada, koje su podnele peticiju da se ona iseli iz Đakovice.

Odnos prema Srbima mogao se videti i na Gazimestanu na Vidovdan, kad je Kosovska policija svlačila onima koji su pošli na obeležavanje praznika majice sa likom Kneza Lazara, i ostale za koje je "procenila" da imaju "neadekvatan" sadržaj.