Nikaj: Kurti rekao ili poskupljenje struje ili restrikcije, sada imamo i jedno i drugo 

Bernar Nikaj
Izvor: Koha ditore

Sekretar za međunarodne odnose Demokratske partije Кosova Bernar Nikaj ocenio je da je kriza sa strujom na Kosovu posledica pogrešnog planiranja i lošeg upravljanja kosovske vlade, prenosi Koha. 

Nikaj je na KTV kritikovao premijera Aljbina Kurtija što je postupio drugačije od onoga što je izjavio kada se u Skupštini raspravljalo o poskupljenju energenata.

"Kurti je rekao da ćemo imati ili povećanja naknada ili restrikcije. Sada imamo i restrikcije i povećanja tarifa", rekao je Nikaj. 

On je zatražio od Vlade da pokrene kampanju štednje energije u javnim institucijama.

"Znate li koliko se računara u javnim ustanovama ne gasi, ogroman je broj ustanova. Odatle vlada treba da počne da štedi energiju", rekao je Nikaj.

Kako je naveo, Vlada ima odgovornost i mora da preduzme mere da se situacija vrati u normalu.

"Ovo su upozoravajući simptomi, šta će nas čekati zimi?! To je rezultat pogrešnog planiranja i lošeg upravljanja tokom ovih letnjih meseci. Ovo je prvo leto da se suočavamo sa smanjenjem energije, snabdevanje je u kontinuitetu vođeno na način da se ovakve situacije ne dešavaju", rekao je Nikaj.

On je naveo da je sporazum sa Albanijom ne rešava problem. 

Nikaj je rekao da je taj sporazum star i napravljen tako da Kosovo isporučuje struju Albaniji tokom leta kada ima viška, a da je dobija od Albanije tokom zime kada je u toj zemlji veća proizvodnja zbog vodnih resursa.

"Ovaj princip je prekršen, to je privremeno rešenje, aparat za gašenje požara, a ne trajno rešenje. Čeka nas duga zima, suočićemo se sa terorom, a i ono što potrošimo skupo ćemo platiti", rekao je Nikaj.