Oebs i EU o nacrtu zakona o Nezavisnoj komisiji za medije: Potrebno više rada na njegovom usklađivanju

kamere mediji
Izvor: KoSSev

Misija Oebsa na Kosovu i specijalni predstavnik EU pozdravili su mišljenje eksperata Saveta Evrope o nacrtu zakona o Nezavisnoj komisiji za medije (NKM) i istakli da se na njemu mora više raditi kako bi se osigurala nezavisnost.

"Podržavamo svrhu nacrta zakona da se kosovsko zakonodavstvo uskladi sa relevantnim odredbama EU, uključujući Direktivu o audio-vizuelnim uslugama“, navodi se u saopštenju za javnost.

Eksperti Saveta Evrope su kroz ovaj izveštaj preporučili Skupštini Kosova da pristupi izradi novog nacrta zakona za KPM.

Kancelarija EU u saopštenju objavljenom na Fejsbuku dodaje i da je potrebno više raditi na Nacrtu zakona kako bi se osiguralo da on ne podriva nezavisnost komisije, niti stvara pravne nedoslednosti.

"Preporučujemo da Skupštinski odbor za javnu upravu, lokalnu upravu i medije ponudi rok za propisno razmatranje izveštaja i konsultacije sa akterima medijskog sektora, kako bi se njegove preporuke odrazile u novom nacrtu", ističe se u saopštenju. 

Skupština Kosova je u martu usvojila u prvom izglasavanju Nacrt zakona o Nezavisnoj komisiji za medije (NKM), koji predviđa licenciranje onlajn medija, njihovo praćenje i kazne do 40.000 evra. Pre nego što postane pravosnažan on mora i u drugom krugu da bude izglasan u Skupštini. Sa izmenama, NKM će imati mandat da prati rad onlajn medija koji proizvode audio-vizuelne sadržaje.