Patrijarh Porfirije: Kosovo za nas nije samo geopolitičko, već i pitanje identiteta

patrijarh porfirije
Izvor: Tanjug

Moje će biti da u ime svih iznesem ono što je na dobro i što je na korist našem narodu, našoj crkvi, pa ako hoćete, i našoj državi, ali i svim članovima naše crkve koji se nalaze širom Zemljinog šara, rekao je patrijarh srpski Porfirije u ekskluzivnom razgovoru za RTS i naveo je da je referendum na Kosovu izvršen 1389. godine i da je Kosovo, ne samo kolevka našeg naroda, već i kivot prepun moštiju svetih.

 

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije je rekao da je, po ustoličenju, prvi osećaj i dominantni osećaj koji ga je držao nekoliko dana i još uvek nije prestao da traje jeste osećanje straha pred velikim izazovima, ali i bremenom koje, u principu, nosi bilo koji patrijarh.

"U isto vreme, moram da kažem, sećajući se reči apostola Pavla, koji kad sebe predstavlja onima kojima se kroz svoja pisma obraća da bi ih poučio, kaže za sebe, sluga Božji i apostol Hristov, za nadu u život večni. Zašto to kaže? Zato što s jedne strane, upravo ljubav novih koja me je dočekala na ovom novom položaju, daje snagu i hrabrost. S druge strane, ove reči apostola Pavla jasno govore o tome ko treba da bude i kakav treba da bude patrijarh, ali i šta je crkva u principu", naveo je patrijarh srpski Porfirije u ekskluzivnom razgovoru u emisiji Upitnik.

Naveo je da će njegovo biti da u ime svih iznese ono što je na dobro i što je na korist našem narodu, našoj crkvi i našoj državi, ali i svim članovima naše crkve koji se nalaze širom planete.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, patrijarh Porfirije je naveo da u ovom trenutku, fizički, naša država nije prisutna tamo u punom smislu te reči, ali da je "suštinski Kosovo deo Srbije".

"Referendum na Kosovu izvršen je 1389. godine na Vidovdan i Kosovo je naprosto za nas, ne samo kolevka našega naroda, to je i kivot prepun moštiju svetih. Kosovo nije samo geopolitičko pitanje za nas, nego je to zaista za nas tema našega identiteta. Ja sam potpuno siguran da, bez obzira na real-političke okolnosti koje nisu ni najmanje naklonjene našem narodu, i naša država čini sve diplomatskim i strateškim metodama kako bi se, pre svega, sačuvao mir i kako bi se učinilo što više za dobrobit našeg naroda", istakao je patrijarh srpski.

Kosovo je deo Srbije i tu dileme nema, poručio je patrijarh srpski Porfirije i istakao da prema tome niko ko je patriotski raspoložen ne može ni pomisliti da Kosovo nije deo Srbije.

Razgovor o tom pitanju smatra neophodnim, ali ističe da nikada ne bi pristao na dijalog na štetu Srbije, ali ni na štetu drugih.

"Razgovarati o zajedničkom životu Srba i nealbanaca na Kosovu da, ali sve izvan toga bilo bi nerealno", ističe Porfirije.

Potrebno nam je, dodao je, malo više molitve kako bismo uspostavili suživot sa onima koji nisu Srbi i kako bismo im pokazali i dokazali da zapravo Kosovo jeste njihov dom, ali istovremeno i nešto što je deo Srbije", kazao je patrijarh.