Podneta krivična prijava zbog uništavanja životne sredine u parku Miruša

NVO Aktivni građani
Izvor: Ekonomia Online

Nevladina organizacija "Aktivni građani" podnela je krivičnu prijavu zbog uništavanja životne sredine Spomenika prirode vodopadi i park Miruša, koji je proglašen za predeo izuzetnih odlika, prenosi Ekonomija onlajn.

Prijava je vezana za aktivnosti u okviru projekta "Čišćenje životne sredine i sanacija pešačke i biciklističke staze sa rasvetom i rekreacijom na regionalnom putu Klina-Đakovica do vodopada Miruša”.

Članica "Aktivnih građana" Fljutura Zimi izjavila je da su u uništavanje životne sredine u predelu Miruše uključeni i zvaničnici opštine Klina i Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture.

"Ministarstvo je svojim radnjama počinilo krivična dela degradacija ili uništavanje životne sredine, nedozvoljene instalacije koje zagađuju životnu sredinu, zloupotreba poverenja i zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja sankcionisana članom", navodi se u prijavi.

Kako se dodaje, rojekat koji je pokrenula Opština Klina 19.07.2019. godine nije predviđen prostornim planom Miruše.

"Nije bilo javne rasprave, niti odluke Skupštine Kosova ili Skupštine opštine, a zatim 31.07.2019. godine Ministarstvo pokreće projekat bez ekološke dozvole, bez građevinske dozvole, bez procene uticaja na životnu sredinu bez izveštaja o životnoj sredini i bez preporuka Kosovskog instituta za zaštitu prirode", kažu iz NVO.