Pravnici kritikuju predlog da se kažanjava samo "onlajn" negiranje genocida i ratnih zločina

sudija
Izvor: Gazeta Express

Član Nacrta krivičnog zakona, a koji kriminalizuje distribuciju materijala koji negira ili minimizuje genocid i zločine protiv čovečnosti samo putem interneta, stručnjaci iz oblasti pravosuđa smatraju kao "veliku grešku", prenosi Koha.

Naime, Nacrtom zakona o izmenama Krivičnog zakonika poricanje genocida i zločina protiv čovečnosti kažnjava se zatvorom od tri do šest godina. Kazna je predviđena članom 277. tačka A, i ograničava ovo delo samo na one koji to čine preko onlajn platformi.

"Kompjuterska distribucija genocidnog materijala ili zločina protiv čovečnosti. Svako ko nudi javnosti ili namerno distribuira javnosti, putem interneta, materijale koji negiraju, značajno umanjuju, opravdavaju krivično delo genocida ili zločina protiv čovečnosti, kazniće se zatvorom od tri do šest godina“, navedeno je u članu 277. tačka A.

Inicijativu Ministarstva pravde za ovakvu formulaciju u Nacrtu zakona, koji je sada u proceduri između dva čitanja u kosovskoj skupštini, stručnjaci iz te oblasti vide kao problematičnu.

Koordinator i pravnik u Fondu za humanitarno pravo na Kosovu Amer Aljija kaže da taj član nije u skladu sa međunarodnom praksom.

„On ne uključuje ratne zločine, spominje se genocid i zločini protiv čovečnosti. ... Ovaj član treba modifikovati formulacijom 'za međunarodne zločine', u koje spadaju genocid, ratni zločini i zločini protiv čovečnosti i negiranje svemoćnih sudskih odluka, ako se dokaže da su se zločini desili. Onda ljude koji negiraju te zločine, bilo javno ili preko društvenih mreža, treba sankcionisati...", rekao je Aljija.

Profesor krivičnog prava Ismet Saljihu smatra greškom ograničavanje ovog krivičnog dela samo na slučajeve kada se to čini preko onlajn platformi.

„Zašto ograničiti samo na internet, na računar. ... Na javni način, osim kompjutera, to znači i drugim sredstvima. Zar to nije moguće na javnim skupovima? Zašto se ograničiti na internet”, upitao je Saljihu.

Ministarstvo pravde je, ne razjašnjavajući kritike, saopštilo da su poslanici sada nadležni za izmenu Krivičnog zakonika:

„Svrha čitavog poglavlja u izmenama Krivičnog zakona je da se bavi i sankcioniše krivična dela počinjena preko interneta, tako da drugi oblici ovog dela nisu obuhvaćeni. Nacrt se nalazi na usvajanju u Skupštini Kosova“. 

Šefica skupštinskog Odbora za ljudska prava Duda Balje rekla je da će se prema ovom članu pažljivo postupati.

„To je veoma osetljiva i specifična tema i o njoj treba pažljivo da razmislimo, jer je genocid složena tema i naravno da smo osetljivi kada je o tome reč. Svako od poslanika preuzima obavezu da odlučuje za sebe, a Odbor onda donosi odluku i prosleđuje je na raspravu u plenumu", rekla je Balje.

Zemlje regiona, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru, predviđaju kao krivično delo negiranje ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, a u okruženju, jedino je Albanija zabranila negiranje, minimiziranje i opravdavanje ovih krivičnih dela samo preko interneta, navodi Koha.