Putnici na Merdaru: Potvrda o vakcinaciji za sve neophodna, ko nije s Kosova mora da ima tri doze

Prelaz Merdare
Izvor: Kosovo Online

Nakon što su na snagu stupile nove mere Vlade Kosova u suzbijanju širenja koronavirusa, na prelazu Merdare danas vakcinisani putnici ulaze na Kosovo bez većih problema uz dokaz o vakcinaciji.

Prema odluci Ministarstva zdravlja na Kosovo se može ući uz primljene tri doze vakcine protiv kovida-19, dok kosovski građani mogu da uđu vakcinisani sa samo dve doze, bez potrebe da imaju negativan PCR test, a takođe, ako nemaju primljene dve doze vakcine, podležu kućnom karantinu u trajanju od sedam dana od ulaska na Kosovo.

"Tražili su ličnu kartu i potvrdu o vakcinaciji. Pitali su da li smo primili tri doze i koju vakcinu. Vakcina je nešto normalno, tako da trebalo bi svi da se vakcinišu, ja sa tim nemam problema", rekao je Ognjen Savić iz Kragujevca.

Sa Savićem se slaže i njegov prijatelj Ras Kostić iz Niša.

"Tri doze za prelazak su tražili i ličnu kartu. Tako mora i nema mnogo razmišljanja", kazao je Kostić.

I Snežana Petrović iz Kuršumlije ušla je na Kosovo uz potvrdu o vakcinaciji.

"Prešli smo administrativni prelaz Merdare. Tražili su potvrdu o vakcinaciji koju smo pokazali i ušli smo bez problema. Ove mere su potrebne, evo dešava se haos zbog korone", istakla je Petrović.

Vesna Bošković iz Beograda mišljenja je da od nekog ko stalno putuje očekivano da bude vakcinisan.

"Ličnu kartu i sertifikat o primljenim dozama, tri doze vakcine, ništa drugo. Od nekoga ko često putuje očekuje se da je vakcinisan. Niko nas ne pita da li odobravamo ili ne, prosto moramo da poštujemo sve mere", smatra Bošković.

Nove antikovid mere svako su pogodile i studente iz centralne Srbije, neki od njih će propustiti i ispitni rok 31. januara, jer ne postoji mogućnost niti rešenje u pogledu imunizacije, jer im za prelazak administrativne linije sada nije dovoljna potvrda o jednoj dozi vakcine.

Merama Vlade Kosova nezadovoljni su građanii koji iz Albanije ulaze na Kosovo. Revoltirani merama blokrali su magistralni put nedaleko od prelaza Morina.

Kosovsko Ministarstvo zdravlja najavilo je mogućnost preispitivanja svih novih mera u sprečavanju širenja koronavirusa do kraja nedelje.