Radovan Beli Marković: Zna srpski narod da je Kosovo sama srčika postojanja

Radovan Beli Marković
Izvor: Radio Kim

U porti manastira Gračanica večeras je održana centralna manifestacija Vidovdanskih svečanosti “Vidovdansko pesničko bdenije”.

Na svečanosti, kao i svake godine, uručene su Vidovdanske književne nagrade. Ovogodišnji dobitnik nagrade Zlatni krst Kneza Lazara je književnik Radovan Beli Marković, koji nije bio u mogućnosti da prisustvuje dodeli nagrade, a na svečanosti je pročitana njegova beseda, prenosi RTV Gračanica.

“Zna srpski narod dokle i šta može, da sme i preko onog što se može, i da mu je Kosovo skupa, najskuplja reč i sama srčika postojanja. Pomenimo, stoga, danas i ovde, čestitoga Kneza, Obilića, Ivana, Milana, sve Jugoviće i slugu Milutina. Pomenimo Kosovske junake, od slavne bitke do današnjeg dana”, ističe se, između ostalog u besedi ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog krsta Kneza Lazara.

Gojko Božović dobitnik je „Gračaničke povelje“, Branka Kasalović dobitnica je „Kondira Kosovke devojke“, a Nikoli Živanoviću pripala je nagrada „Pero despota Stefana Lazarevića“.

Manifestaciji su prisustvovali sveštenstvo i monaštvo Eparhije raško-prizrenske, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, lokalni zvaničnici, mnogobrojni građani...

Svoje stihove kazivali su pesnici sa Kosova i Metohije i iz regiona, a beogradski hor otvorio je manifestaciju izvođenjem himne Bože pravde.